Linkovi

Troje američkih lekara ubijeno u Kabulu


Avganistanski policajac brani novinarima pristup bolnici Kjur Internešnel u Kabulu, 24. aprila 2014.
Avganistanski policajac brani novinarima pristup bolnici Kjur Internešnel u Kabulu, 24. aprila 2014.

Jedan avganistanski čuvar otvorio je vatru u bolnici u Kabulu, ubivši tri američka lekara, što je najnoviji u nizu napada na strane državljane u Avganistanu.

Današnji napad odigrao se u bolnici koju vodi američka hrišćanska humanitarna organizacija “Kjur Internešnel” (CURE International). U kratkom saopštenju na Tviteru, američka ambasada je saopštila da “sa velikom tugom mora da potvrdi da je troje Amerikanaca ubijeno u napadu na bolnicu organizacije Kjur”.

Vlasti u Avganistanu navode da je u pucnjavi ranjena jedna bolničarka, takodje Amerikanka, a da su medju poginulima otac i sin, lekari, koji su bili u poseti bolnici u vreme napada. Treća žrtva identifikovana je kao doktor Džeri Umanos, pedijatar iz Čikaga, koji je proteklih sedam godina radio u Avganistanu.

U saopštenju na svom vebsajtu, organizacija “Kjur” je navela da napadač nije bio njen zaposleni, već radnik obezbedjenja koje su avganistanske vlasti dodelile bolnici. Humanitarna organizacija dodaje da je napadač pucao u sebe posle napada i da je operisan u samoj bolnici, pre nego što je predat vlastima.

Portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova, Sadik Sidiki, izjavio je da je istraga u toku kako bi se utvrdio motiv napada. Još nije poznato da li je za pucnjavu odgovoran pokret Taliban.

Na vebsajtu organizacije Kjur navodi se da je započela sa vodjenjem Medjunarodne bolnice u Kabulu 2005. Bolnica pruža zdravstvene usluge prvenstveno porodiljama i deci a godišnje primi oko 37,000 pacijenata.
XS
SM
MD
LG