Linkovi

Trodimenzionalna mapa - pogled u budućnost gradova


Zamislite izuzetno detaljnu, trodimenzionalnu mapu vašeg rodnog grada, na kojoj može da se prati svaki stanovnik sa mobilnim telefonom. Ta ideja je teško izvodljiva zbog niza bezbjednosnih pitanja povezanih sa praćenjem građana na internetu. Međutim, moguće ju je sprovesti u Singapuru, gdje gradske vlasti razmatraju kako tehnologija može da poboljša živote.

Virtuelni Singapur je detaljna mapa sa nevjerovatnom količinom podataka – od toga koliko ima kvadratnih metara u bilo kojoj zgradi do toga koliko neki prozor propušta sunčeve svjetlosti u prosječnom danu.

Autor trodimenzionalne mape, koja je dio gradskog plana pod nazivom “Pametna nacija”, je francuska kompanija Daso sistem. Cilj projekta je da mapa obuhvati što je više moguće podataka.

"Gradovi izgledaju kao ravne površine, kada gledate digitalne prikaze sa dvodimenzionalnim podacima. Znači imate različite vrste osnovnih informacija koje nisu povezane. Podaci, bilo da je riječ o geografskim, prostornim ili statičkim moraju da budu povezani u dosljedan model”, objašnjava Alegzandr Parilizian iz kompanije Daso sistem.

Jasnoća i preciznost mape su nevjerovatni, a njena praktična primjena toliko sveobuhvatna da zvaničnici Singapura kao što je Džordž Lo tek sada počinju da shvataju koji su kapaciteti tog programa.

"Možemo da analiziramo u kojim područjima postoji opasnost od poplava tokom obilnih kiša ili da utvrdimo kako da u raznim četvrtima poboljšamo hlađenje tokom vrućine”.

Program može i da prati ljude, koristeći informacije iz njihovih mobilnih telefona što bi gradskim vlastima moglo da pomogne da rešavaju pitanja kao što je brza evakuacija stanovnika.

“Ako se tako nešto dogodi, telekomunikacione kompanije mogu da prenose podatke uživo. Ljudi nose mobilne telefone tako da možemo precizno da utvrdimo koliko ih ima, a zatim da ih brzo evakuišemo na osnovu plana i simulacije sa lica mjesta”, kaže Lo.

Međutim, praćenje građana bez njihovog pristanka predstavlja ogroman problem kada je riječ o bezbjednosti i kršenju privatnosti što gradski tim, kako tvrdi Lo, ozbiljno uzima u obzir.

"Moramo da razmotrimo mjere koje bi osigurale privatnost. Nećemo kršiti politku Singapura u pogledu tog pitanja”.

Međutim, autori mape nadaju da će im dostupni podaci pomoći da planiraju bezbjedan i prijateljski nastrojen Singapur u budućnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG