Linkovi

Zadovoljstvo posle sastanka na Brionima


Petorica lidera posle neformalnog susreta: Nebojša Radmanović, Željko Komšić, Boris Tadić, Ivo Josipović i Bakir Izetbegović (s leva).
Petorica lidera posle neformalnog susreta: Nebojša Radmanović, Željko Komšić, Boris Tadić, Ivo Josipović i Bakir Izetbegović (s leva).

Prvi put do sada šefovi država Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine sastali su se i održali neformalne razgovore. Za mesto sastanka izabrani su Brioni, gde je hrvatski predsednik Ivo Josipović dočekao srpskog kolegu Borisa Tadića i članove Predsedništva BiH Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i Nebojšu Radmanovića. Razgovaralo se o brojnim temama - od problema granica - do pitanja ratnih zločina i uzajamne podrške na putu ka EU.

Vidno zadovoljni izašli su danas pred novinare najviši predstavnici Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine posle trosatnih razgovora u Beloj vili na Brionima. Sastanak je bio iskren, otvoren i bez fige u džepu – opisao je ton neformalnog trilateralnog susreta član Predsedništva BiH Željko Komšić, dok je domaćin brionskog skupa, hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio da se na ovakve trilaterale predugo čekalo.

Ovi razgovori su važni pre svega zbog međuzavisnosti tri zemlje koje vezuju mnoga pitanja - od granica, preko ljudi, do kulture, umetnosti i tradicije, poručio je Josipović i dodao:

"Razgovarali smo i o uzajamnoj podršci i potpunoj solidarnosti na putu integracija u EU, gde Hrvatska može i želi pomoći i svojim susedima. Na kraju, razgovarali smo o razvoju infrastrukture, naravno podstičući naše vlade, u čiju nadležnost infrastruktura spada. I izrazili smo želju da se fokusiramo na određene projekte od kojih sve tri države imaju konkretnu korist".


Uz nadu da će ovakvi sastanci postati praksa, predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da ovih susreta nije bilo i ranije verovatno zbog nedostatka političke volje. Tadić je istakao važnost ekonomske saradnje, bez koje, prema njegovim rečima nema ni izgradnje stabilnih političkih odnosa. Kao jedan od zaključaka sastanka srpski predsednik je naveo ubrzavanje evropske integracije za sve države bivše Jugoslavije:

"Mi želimo da ubrzamo proces evropskih integracija za sve zemlje bivše Jugoslavije i zapadnog Balkana koje nisu ostvarile članstvo. I za Srbiju je naravno interes, ne samo što pre postajanje Hrvatske punopravnim članom EU, već i što skoriji nastavak evropskih integracija za BiH. I saglasili smo se da i Srbija treba da dobije što pre datum za pregovore, a ne samo status kandidata".

Predsednik Srbije podsetio je i da su Srbija i Hrvatska potpisnice Dejtonskog sporazuma, ali to, prema njegovim rečima ne znači da mogu da se mešaju u unutrašnje stvari BiH. Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio da je današnji susret pokazao da postoji uzajamno razumevanje za stavove drugih, posebno kada je reč o pomirenju i procesuiranju ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG