Linkovi

Trijumf "Tri bilborda" na dodeli nagrada BAFTA


Ekipa filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" sa nagradama BAFTA
Ekipa filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" sa nagradama BAFTA

Film “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” britanskog reditelja i scenariste Martina Mekdone bio je veliki pobednik sinoćnje dodele britanskih filmskih nagrada BAFTA, koje se često nazivaju britanskim Oskarima. Većina zvezda na ceremoniji sinoć je nosila crnu odeću u znak podrške pokretu protiv seksualnog zlostavljanja žena - “Time’s Up“.

Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton izazvala je publicitet na dodeli nagrada BAFTA ne zbog haljine koju je nosila, već zbog boje koju nije. Većina zvanica nosila je crnu odeću u znak solidarnosti sa žrtvama zlostavljanja, ali je Kejt Midlton prošla crvenim tepihom u tamnozelenoj haljini kreatorke Dženi Pekam. Iznošenje političkih stavova nije u skladu sa protoklom kraljevske porodice ali je Kejt ipak dobila neke kritike na Tviteru, kao što je ocena: “Ovo nije stvar politike, ovo je ženska stvar!”

"Kraljevska porodica uvek šalje tajne signale. Na nekom nivou kopirala je svoju svekrvu, princezu Dajanu”, smatra Imodžen Lojd Veber, politička komentatorka koja prati kraljevsku porodicu. Ona kaže da je vojvotkinja možda uputila tajni signal.

"Nosila je zeleno, što je boja nade u pokretu britanskih sufražetkinja i smaragde – simbol ženske snage.”

Kejt Midlton nije bila jedina koja nije nosila crno. Frensis Mekdormand, koja je osvojila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu za film “Tri bilborda”, opredelila se za šarenu, crveno-ružičasto-crnu haljinu.

“Imam mali problem kad treba da se povinujem nečemu", rekla je pokazujući svoju šarenu haljinu, na šta je dobila aplauz publike. Odmah je nastavila: "Ali želim da znate da uz punu solidarnost stojim uz sestre koje večeras nose crno.”

Njen film “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” bio je veliki pobednik večeri a takođe je odneo nagrade za najbolji film, izuzetan britanski film i najbolju epizodnu mušku ulogu. Nagrade Bafta često se smatraju dobrim predskazateljem dobitnika Oskara. Geri Oldman nagrađen je za svoj prikaz Vinstona Čerčila u filmu “Najmračniji sat” a Elison Dženi za najbolju sporednu žensku ulogu u ostvarenju “Ja, Tonja”.

XS
SM
MD
LG