Linkovi

Šta su izbori doneli Srbiji?


Ulazak u parlament Šešeljeve SRS, Dveri i DSS-a predstavlja pojačanje na ultranacionalističkoj i proruskoj strani, ocenila je danas sociolog Vesna Pešić na tribini o izborima u Srbiji.

Izbori su bili apsolutna demonstracija medijske i finansijske moći Srpske napredne stranke, ocenila je danas sociolog Vesna Pešić i dodala da su izbori bili dobijeni i pre nego što su raspisani. Na debati o tome šta su Srbiji doneli izbori, Pešić je istakla da je premijer i lider SNS Aleksandar Vučić je stalno bio prisutan u televizijskim programima, a da na programima nije bilo stranačke ravnopravnosti.

Takođe, rekla je Pešić, strani posmatrači i ambasadori su dali do znanja da ne očekuju fer i poštene izbore u Srbiji:

"Oni su izgleda postavili samo jedan jedini uslov, i to se sada zove kredibilitet. To znači da na samom izbornom mestu ne kradeš. Da to bude jedan jedini uslov. I da će ako bude kredibilno, ako se ne bude kralo na samim izbornim mestima, priznati te izbore. A da li su fer, pošteni i demokratski, da to uopšte od Srbije ne očekuju. I taj nizak nivo očekivanja od Srbije meni deluje nekako uvredljivo. Znači, mi smo neki indijanci, tamo neki divljaci sa Balkana, gde se više ne očekuje da izbori budu fer i pošteni."

Prema rečima funkcionera Demokratske stranke Zorana Lutovca, izbori su raspisani da bi Vučić kupio dodatne dve godine na vlasti, dok je predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović ocenio da u Srbiji caruje populizam i nastojanje da se prigrabi sva vlast:

"Ono što na prvi pogled postaje jasno je da od 2012. godine vlast počinje da se sužava i skuplja oko jednog čoveka. To je, u principu, nešto što je suprotno demokratiji."

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković je ocenio da su izbori, što se tiče interesa građana, bili potpuno nepotrebni, a ekonomista Milan Kovačević je rekao da su izbori pokazali da je autoritarizam nešto što biračko telo voli. Uz visoku nezaposlenost, minimalni privredni rast i ogroman dug prema inostrastvu, Srbija ima najgoru ekonomiju ne samo u regionu, već u Evropi, izjavio je Kovačević.

XS
SM
MD
LG