Linkovi

Tribina: Radna prava su malo bitna za političke stranke u Srbiji


Protest radnika i sindikata u Barseloni pre dve godine, ilustracija (Foto: AP/Manu Fernandez)
Protest radnika i sindikata u Barseloni pre dve godine, ilustracija (Foto: AP/Manu Fernandez)

U Srbiji postoji veliki raskorak između prava koja postoje na papiru i načina na koji se ta prava ostvaruju, a u programima velikog dela parlamentarnih i aktivnih vanparlamentarnih stranaka tematika radnih prava ne zauzima značajno mesto, ocenjeno je na skupu "Gde su radna prava na agendi političkih stranaka?".

Prilikom donošenja pravnih akata koji regulišu ovu oblast težište stavlja na interes poslodavca, a njihovi predlozi i sugestije u toj oblasti uspešnije stižu do donosilaca odluka, rečeno je na debati u organizaciji Centra za demokratiju i Fondacije "Fridrih Ebert".

Predstavnici Fondacije Centar za demokratiju ocenjuju da je uloga sindikata oslabljena, a da institucija socijalnog dijaloga u praksi ne ispunjava svoju ulogu uravnoteženja interesa poslodavaca i zaposlenih.

Profesor Mario Reljanović iz Instituta za uporedno pravo rekao je da kada se opredelite za politiku koja treba da nosi ekonomiju, a koja nema mesta za radna prava, potpuno je logično da se dešava jasna diskrapanca između onog što piše u programu političkih partija na vlasti i onoga što realizuju.

Primetno je, kaže on, i da nema jasnih razlika "levice" i "desnice" u pristupu toj temi.

Reljanović je naveo da je problematično i to što opozicione partije ne nude nikakvu alternativu, što se pokazalo tokom štrajkova u "Goši" ili "Fijatu", kada.

Zoran Stojiljković, predsednik sindikata Nezavisnost, Foto: Medija centar
Zoran Stojiljković, predsednik sindikata Nezavisnost, Foto: Medija centar

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da je socijalni dijalog u Srbiji na nivou "neljubaznog nerazumevanja" te institucionalne forme.

"Nema socijalnog dijaloga koji funkcioniše na nivou konsenzusa ako nema približne ravnoteže snage i moći, a sindikati su nemoćni", smatra Stojiljković.

Poslanica DS u Skupstini Srbije Gordana Čomić rekla je da se zaposleni u Srbiji u nemalom broju suočavaju sa nizom poteškoća, odnosno sa nepoštovanjem propisa u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu.

Učesnici konferencije ukazali su na probleme neplaćanja prekovremenog rada, otežanog pristupa zdravstvenom osiguranju, prava na bolovanje i godišnji odmor.

Generalni sekretar Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković rekla je da je minimalan napredak koji Srbija ostvaruje kada su obaveze u Poglavlju 19 u pitanju.

Ona je istakla i da je primetno da su prilikom donošenja zakonskih rešenja interesi poslodavaca u prvom planu.

XS
SM
MD
LG