Linkovi

Tri miliona Evropljana protiv TTIP


Aktivisti za prava potrošača demonstriraju protiv Sporazuma o transatlantskom partnerstvu (TTIP).
Aktivisti za prava potrošača demonstriraju protiv Sporazuma o transatlantskom partnerstvu (TTIP).

Danas je grupa nevladinih organizacija i udruženja gradjana, okupljenih u gradjansku inicijativu, predala Evropskoj komisiji više od tri miliona potpisa Evropljana protiv trgovinskog sporazuma sa Amerikom.

Protesti su dobri i važni, odgovoreno im je, uz napomenu da Komisija nema zakonske mogućnosti da posluša glas gradjana i odustane od procesa pregovora, čije okončanje se očekuje početkom naredne godine.

Ovo je gotovo redovna scena ispred evropskih institucija - desetine, čak stotine nevladinih organizacija i udruženja gradjana širom Evrope iskazuju ovako svoje protivljenje toku trgovinskih pregovora Unije i Amerike, u strahu da će život sutra biti još teži a budućnost neizvjesnija, sve zbog neutaženih apetita politike i multinacionalnih kompanija. Prošle godine su Evropskoj komisiji predali listu od milion potpisa Evropljana da se prekine za pregovorima, a danas novu, sa više od tri miliona i dvije stotine hiljada potpisa gradjana tražeći isto...

"Nastoje da uspostave niže standarde, bilo da je riječ o energiji, o hrani, genetski modifikovanim proizvodima, žele za nas niže standarde. Evropska komisija je zauzela neo-liberalan stav vjerujući da ono što je dobro za kompanije, dobro je i za gradjane, ali vidimo proteklih deset godina sa ekonomskom krizom da to ne uspijeva, kompanije su stvorile ove probleme, a mi to plaćamo, i to je stvarnost", upozorava Pol Deklerk iz organizacije Prijatelji Zemlje.

Prošle godine su u Evropskoj komisiji odbili da reaguju, iako je po evropskom zakonu o gradjanskoj inimcijativi milion potpisa legalna obaveza Komisje da reaguje na to - današnjih tri miliona su izazvala ovakvu reakciju:

"Oni protestuju, i mi ih čujemo, važno je da ljudi imaju pravo na proteste, ali ono što nije moguće je da tražite od Komisije da nešto ne učini", naveo je portparol Evropske komisije, Aleksandar Vinterštajn.

Dakle, bilo da je riječ o tri ili trideset miliona potpisa Evropljana, to, sa legalne strane, ne mijenja stvari. Evropska komisija će nastaviti sa pregovorima o trgovinskom sporazumu sa Amerikom - sporazum bi, prema planu, trebao biti potpisan početkom naredne godine i, kako se obećava, treba bi donijeti koristi i običnim ljudima sa obje strane Atlantika - zapošljavanje, nove poslovne mogućnosti a analize onih koji zastupaju trgovinski sporazum kažu da bi prosječna evropske porodica tako uštedjela nešto više od 500 eura godišnje. Danas, nakon reakcije EK na gradjansku inicijativu je bar jasno da Evropljani mogu uštedjeti i ne dolazeći u Brisel jer, očito, njihovi protesti su samo briselska turistička atrakcija.

XS
SM
MD
LG