Linkovi

Trgovinski rat SAD i Kine podelio Vašington


Zaposleni u jednoj kineskoj fabrici šiju američke zastave, 13. jul 2018.

Vašington prati zaoštravanje spora Sjedinjenih Država i njihovih trgovinskih partnera, dok Kina preti da će uvesti tarife na više od 5.000 američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara. Peking se oglasio pošto je administracija predsednika Trampa najavila da će podići tarife na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, čime nastavlja trgovinski sukob koji je uznemirio mnoge u američkim poslovnim krugovima i doveo do podela u Republikanskoj stranci.

Predsednik Donald Tramp hvali podatke o snažnoj ekonomiji, koja beleži veliki rast i gotovo rekordno nisku nezaposlenost u Sjedinjenim Državama.

Sada kada imamo najbolju ekonomiju u istoriji naše zemlje ovo je momenat da popravimo naše najgore trgovinske sporazume koje je bilo koja zemlja na svetu ikada sklopila.”

Tramp je tvitovao: “Tarife savršeno funkcionišu.” i ustvrdio da će one popraviti američke finansije i doneti “radna mesta i veliko bogatstvo.” Predsednikovi saveznici u Kongresu, među kojima je i predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, se ne slažu:

“Ne mislim da su tarife pravi odgovor. Ne podržavam tarife. Mislim da su tarife takse. “

Moramo da budemo pažljivi u pogledu preduzimanja akcija koje povećavaju barijere na trgovinu. Ako uvedemo više tarife bez opravdanja, pozivamo na mere odmazde i više tarife na naše proizvode”, smatra republikanski senator Rob Portman.

Ne žale se samo republianci. Demokratska senatorka Hajdi Hajtkemp iz Severne Dakote je tvitovala “Eskalacija trgovinskog rata sa Kinom je poslednja stvar potrebna našim poljoprivrednicima dok počinje žetva….. ovaj trgovinski rat će naneti više štetu Severnoj Dakoti nego Kini i to nije pobednička strategija.”

I dok su neki američki sektori nesrazmerno pogodjeni tarifama, administracija predsednika Trampa navodi da će trgovinski rat naneti više štete Kini i dovesti do boljih trgovinskih sporazuma sa Sjedinjenim Državama.

“Moramo da imamo dobre trgovinske sporazume… učinićemo našu zemlju bogatijom nego što je ikad bila.”

Poslovne grupe vide opasnosti koje predstoje, a Američka tgovinska komora upozorava da bi tarife mogle da potkopaju jaku ekonomiju koju Tramp tako ponosno hvali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG