Linkovi

Trgovinska komora SAD protiv povlačenja iz NAFTA-e


Kamioni čekaju u dugoj koloni na carinsku kotrolu na ulasku u SAD iz Meksika, 2. febraura 2017. (REUTERS/Jorge Duenes - RTX2ZF8Q)

Svaki potez sa ciljem cepanja Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) mogao bi da razorno utiče na ekonomije Kanade, Meksika i Sjedinjenih Država, rekao je prvi čovek uticajne američke biznis grupe u ponedeljak.

Predsednik SAD Donal Tramp, koji je rekao da je NAFTA bila katastrofalan sporazum po američke radnike, želi da ponovo ispregovara detalje tog sporazuma i poručuje da je spreman da povuče zemlju iz njega ukoliko ne izdejstvuje promene koje želi.

Tomas Donahju, predsednik i direktor Trgovinske komore SAD, rekao je da su Kanada i Meksiko bila dva glavna tržišta za američki izvoz.

Arhiva - Tomas Donohju, predsednik i direktor Trgovinske komore SAD, govori u martu 2012. godine
Arhiva - Tomas Donohju, predsednik i direktor Trgovinske komore SAD, govori u martu 2012. godine

"Povlačenje iz NAFTA-e bilo bi razarajuće po radnike, biznis i ekonomiju naše zemlje", rekao je on na biznis skupu u kanadskom glavnom gradu Otavi.

"Iza svih debata, argumenata i naslova koji imaju za cilj da privuku pažnju, mislim da naši lideri razmeju ovo", rekao je Donohju, koji je trebalo da se sastane sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom kasnije tog dana.

Obe zemlje, i Kanada i Meksiko, šalju veliki deo svog izvoza u Sjedinjene Države i pogodilo bi ih značajno ukoliko bi NAFTA bila ukinuta.

Otkako je Tramp dobio izbore, viši kanadski zvaničnici naglašavali su svojim kolegama u SAD koliko su blisko vezane dve ekonomije.

Trudo takođe tvrdi da je devet miliona radnih mesta u SAD zavisno od izvoza u Kanadu, što je ponovio Donohju.

"Za početak, nemojte da napravimo štetu. Hajde da očuvamo, zaštitimo i unapredimo zdravu trgovinu koja podržava obe naše ekonomije i milione naših radnika", rekao je.

Donohju, koji nije kritikovao Trampa, rekao je da je ključno za Sjedinjene Države da očuvaju NAFTA-u kao pojedinačni sporazum pre nego da pregovaraju o bilateralnim sporazumima sa Kanadom i Meksikom.

"U cilju rešavanja oblasti koje su otvorene za modernizaciju ili unapređenja, trebalo bi da insistiramo da se to uradi na način koji neće ugroziti 1,3 hiljade milijardi vrednu trgovinu koja zavisi od NAFTA-e", rekao je.

Perin Beti, koji vodi kanadsku trgovinsku komoru, primetio je da je Tramp obećao porast zaposlenosti.

"Ne kreiraju se poslovi demontažom odnosa koji dobro funkcionišu", rekao je novinarima nakon govora.

XS
SM
MD
LG