Linkovi

Trgovina ljudima kao radnom snagom u porastu u Srbiji


Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije je u porastu u Srbiji, i zemljama u regionu , kao i u nekim evropskim zemljama, rečeno je danas na seminaru organizovanom u okviru projekta "Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji".

Prema nalazima GRETE (Grupe eksperata SE za borbu protiv trgovine ljudima), utvrđeni broj žrtava trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije vrlo mali, zato što vlasti, ali i akteri na tržištu rada nailaze na teškoće prilikom utvrđivanja ko su te žrtve, rekla je Projektna koordinatorka Saveta Evrope (SE) Gracija Alesandra Sino.

Šef sektora operacija Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikolas Bizel rekao je da EU ima dobre zakone za zaštitu radnika od eksploatacije i da u EU radnici mogu slobodno da se kreću u okviru zajedničkog tržišta, ali da je i tu uočena trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Neki radnici prevareni, jer nisu radili poslove u inostranstvu koji su im obećani, nije im rečeno za kog poslodavca će raditi i kakvi će im biti radni uslovi objasnio je Bizel.

"Devetnaest odsto svih žrtava su bile žrtve trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije,"rekao je Bizel i dodao da se trgovina ljudima smatra najprofitabilnijom kriminalnom aktivnošću u čitavom svetu.

Koordinatorka za analizu i unapređenje inspekcijskog nadzora Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vesna Jovanović rekla je da je u toku 2016. godine 239 inspektora izvršilo 53.069 nadzora i da je zatečeno oko 19.500 osoba koje su radile na crno.

Jovanović kaže da do sada inspektori rada nisu nailazili na slučajeve trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije ili ih nisu prepoznali.

"To ne mora da znači da radne eksploatacije nema u Srbiji. Bilo je situacija gde su inspektori rada u toku inspekcijskog rada izražavali određene sumnje na postojanje radne eksploatacije i to pogovoto u noćnim kontrolama noćnih barova, gde su zaticane radno angažovane žene koje nisu bile državljanke Srbije. Sumnjalo se na radnu eksploataciju, ali te sumnje nisu dokazane," rekla je ona.

U Izveštaju o trgovini ljudima u svrhu radne eksplotacije u Srbiji, navodi se da su poljoprivreda, tekstilna industrija, proizvodnja obuće, građevinarstvo, privatne ustanove za pružanje nege, rad u domaćinstvu i ugostiteljstvu privredne grane koje su najizloženije riziku od radne eksploatacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG