Linkovi

Srbija spremna za "statusno neutralni" dijalog


Premijer Srbije Ivica Dačić

Srbija je spremna za nastavk dijaloga sa Prištinom, ali neće prihvatiti da se zbog ulaska u EU odrekne Kosova, poručio je premijer Srbije pred sutrašnji susret sa Ketrin Ešton.

Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali neće prihvatiti da se zbog ulaska u EU odrekne Kosova, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić pred sutrašnji razgovor sa evropskom komesarskom Ketrin Ešton u Briselu.

Nizom manifestacija u Srbiji je danas obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, a otvarajući izložbu plakata pod nazivom “Ono što Srbija ne vidi”, premijer Ivica Dačić je poručio da je zaustavljanje trgovine ljudima proces koji je najbolje preduprediti obezbeđivanjem novih radnih mesta, smanjenjem siromaštva i uključivanjem u društvo socijalno isključenih i diskriminisanih.

A pred sutrašnji put u Brisel i razgovor sa evropskom komesarkom Ketrin Ešton Dačić je izjavio da bi to bi bio početak jednog novog pregovaračkog procesa koji bi bio podignut na viši nivo. Srbija želi statusno neutralni dijalog rekao je Dačić i dodao da ne dolazi u obzir da Srbija prihvati uslov da zbog ulaska ili dobijanja datuma za ulazak u EU prihvati nezavisnost Kosova:

Koje će biti teme? Mi ne bežimo ni od jedne teme. Mi ne bežimo ni od jednog sagovornika. Ne bežimo ni od toga da u tome učestvuju predstavnici prištinskih organa vlasti, jer sa kime mi da vodimo dijalog ako oni nisu tu. Ali, mi smo spremni i ne želimo da iko nas optužuje da mi kočimo sve to i spremni smo, ako treba i sutra da nastavimo taj politički dijalog”, navodi Dačić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je, komentarišući poslednje istraživanje javnog mnenja koje pokazuje smanjenje podrške građana članstvu Srbije u EU, rekao da to svakako nije dobar znak i da je Nobelova nagrada za mir dodeljena EU pokazala da se mnogo uradilo u proteklih 60 godina i da treba ići napred i graditi bezbedniju Evropu:

To nije dobar signal, ali se i u zemljama članicama u vreme krize postavljaju mnoga pitanja o samoj Uniji, ljudi imaju problema da se suoče sa nezaposlenošću i smanjenjem kupovne moći, što jeste realan problem. I zato moramo da insistiramo na do sada postignutim rezultatima.”

Inače, bilo je planirano da i Vlada Srbije raspravlja o početku dijaloga sa Prištinom, ali će ta sednica biti odložena i tek će po povratku premijera Dačića iz Brisela biti razmatrana ponuda Brisela.
XS
SM
MD
LG