Linkovi

Trejnspoting - dvadeset godina kasnije


Scena iz filma "Trejnspoting 2"
Scena iz filma "Trejnspoting 2"

Oskarovac Deni Bojl okupio je originalnu postavu filma Trejnspoting dvadeset godina kasnije snimivši nastavak koji se bavi starenjem, odgovornošću, prijateljstvom i – ponovo – izdajom. Gledaoci originalnog filma sećaju se četvorice prijatelja koji provode svoje dvadesete živeći na ivici, duboko u svetu droga a onda izvode jednu pljačku. Njihova mladost i nesmotreni životni stil bili su oličenje pop kulture 90-tih. Trejnspoting je postao kultni film i retko ko je mislio da bi nastavak mogao da se meri sa prvobitnim ostvarenjem. Pa ipak, Trejnspoting 2 je dostojni pratilac originala.

Prošlo je dvadeset godina od kako je Mark Renton izdao svoju bandu posle pljačke koju su izveli u Londonu, kada je pobegao sa njihovim parama. Mark, sada promašeni čovek u nesrećnom braku vraća se iz Amsterdama u Škotsku, svojim bivšim prijateljima-neprijateljima, u želji da se iskupi. Juan Mekgregor glumi Rentona.

“To su jedini ljudi koje zna koji ga zaista poznaju. Verovatno prolazi i neku krizu srednjeg doba, neku životnu krizu. Imao je i srčani udar.”

Na neki način, Trejnspotin 2 je povratak Denija Bojla poznatom mestu gde može da se bavi sopstvenom egzistencijalnom krizom. Reditelj kaže za Glas Amerike da nije želeo da snimi jedan običan nastavak. Želeo je film koji prati i dopunjava prvi deo, gde gledamo grupu muškaraca koji su ostarili, nisu mnogo uspeli u životu i tvrdoglavo se drže mladosti koja više nije tu.

Oskarovac Deni Bojl
Oskarovac Deni Bojl

“Mislim da smo, vraćajući se Trejnspotingu, svi bili svesni, koliko je veliku ulogu odigrao u našim pojedinačnim karijerama, bio je odskočna daska za nas što je bilo potpuno neočekivano. Postavili smo film tako da podseća na prvi deo. Svi su bili isto plaćeni. Nije bilo velikih suma novca. Nismo želeli da “muzemo” original, da profitiramo na osnovama uspešnog prvog filma a takođe smo želeli da iznenadimo ljude onim što T2 ima da kaže.”

Ponovni susret starog društva je dramatičan. Sajmon, koga glumi Džoni Li Miler, planira osvetu a Begbi, najžešći od svih momaka, koga glumi Robert Karlajl, nedavno je pobegao iz zatvora i obećao da će ubiti Marka Rentona. Najviše saosećanja, međutim, izaziva Spad, beznadežni zavisnik od droge zarobljen u beskonačnom krugu zavisnosti i lečenja. Pokušava da izvrši samoubistvo ali ga spašava Mark Renton.

“Postoje scene u filmu u kojima su nam koristila iskustva stvarnih zavisnika koji su nam rekli da nikada ne možete da iskorenite zavisnost. Ono što se u savremenom lečenju radi je da se ona zameni drugom opsesijom, koja je često sport, ali u Spadovom slučaju je zapravo reč o pisanju, a to je svakako bilo istina u slučaju Irvina Velša koji je pisac romana na kome je zasnovan originalni Trejnspoting. Tako film, ironično, do kraja postaje pun nade”, kaže Bojl.

Spad nastavlja da živi i piše originalnu priču Trejnspotinga. Bojl kaže da je želeo da stvori luk između dva filma, koji pokazuje da uprkos procesu starenja, naš pogled na život nije linearan. Kao i svi filmovi Denija Bojla, Trejnspoting 2 nudi uzbudljivu muziku, upečatljive vizuelne elemente i brutalne scene, pa opet njegov uspeh leži u poštenju i nežnosti sa kojom reditelj i scenarista Džon Hodž tretiraju svoje likove. Trejnspoting 2 trebalo bi da postane još jedan uspeh Denija Bojla.

XS
SM
MD
LG