Linkovi

Treba li Japanu nuklearno oružje zbog pretnji Pjongjanga?


Komemoracija u Nagasakiju

Dok se retorika između SAD i Severne Koreje zaoštrava, u Japanu – jedinoj zemlji koja je doživela nuklearni napad, krajem Drugog svetskog rata, razbijaju se dugogodišnji tabui. Stručnjaci kažu da o tome treba li Japan da razvije nuklearno oružje sada ne debatuju samo pojedinci ekstremne desnice, već i glavne političke partije.

Japanski novine, koje pišu o odbrani prenele su izveštaje američkih službi da je Pjongjag uspeo da napravi minijaturne nuklearne bojeve glave.

Severna Koreja vrlo verovatno može da napadne Tokio nuklearnim oružjem. Rakete odatle mogu da stignu do Japana za 10 minuta”, kaže Narušige Mičišita, bivši savetnik u ministarstvu odbrane.

Veruje se da Severna Koreja ima više od 200 raketa kojima može da napadne Japan. A to bi značilo rizik za stotine hiljada ljudi, koji žive u Tokiju. Japanski ustav odobrava vojne akcije samo u slučaju samoodbrane. Pristalice vojnih intervencija među konzervativcima, kojima pripada i minstar finansija Taro Aso, kažu da bi trebalo ostaviti otvorenom opciju da Japan razvije nuklearno oružje. O tome se već razgovara u Južnoj Koreji. ali, ankete pokazuju da bi samo pet odsto Japanaca to podržalo.

Ne verujem da ćemo napraviti nuklearno oružje u bliskoj budućnosti. Čak i ako Južna Koreja to učini, mi ćemo biti poslednji”, kaže analitičar Kuni Mijake sa Instituta za globalne studije "Kenon".

Drugi se ipak pitaju da li je diplomatija bolje oružje od nuklearnog.

Da li je kredibilno ako kažemo da posedujemo nuklearno oružje i da ćemo ga upotrebiti u slučaju da nas Severna Koreja napadne? Ne verujem”, napominje Mičišita.

Ove nedelje obeležena je godišnjica od bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki 1945, kada su stradale stotine hiljada ljudi. Ali, senku na komemoracije bacila je ponovna priča o ratu.

Strahujemo od toga da bi nuklearno oružje moglo biti upotrebljeno u bliskoj budućnosti”, rekao je Tomihisa Taue, gradonačelnik Nagasakija.

Japanski premijer ponovio je dobro poznati stav svoje zemlje.

Ovde u Nagasakiju, gradu koji se moli za večiti mir, potvrđujem svoju posvećenost tome da obezbedimo svet bez nuklearnog oružja”, kaže japanski premijer Šinzo Abe.

Analitičari se ipak pitaju da li bi ta pozicija ostala toliko čvrsta u slučaju da Japan ponovo bude napadnut.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG