Linkovi

Treći napad na prostorije Ne davimo Beograd


Grafiti ispred ulaza u prostorije Inicijative Ne davimo Beograd

Štab Inicijative Ne davimo Beograd ponovo je napadnut, treći put za desetak dana i jutros je ulaz zgrade u kojoj se nalaze prostorije Inicijative osvanuo iscrtan kukastim krstovima i grafitima mržnje. Policija je izvršila uviđaj, a u Ne davimo Beograd smatraju da je povod za ovaj incident gostovanje jednog od lidera Inicijative Dobrice Veselinovića na sinoćnoj Beogradskoj nedelji ponosa u razgovoru o problemima i pravima LGBT osoba.

Jasna nam je poruka vlasti, kaže za Glas Amerike Radomir Lazović iz Inicijative i podseća na sve intenzivnije napade i optužbe zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića na čelnike Inicijative Ne davimo Beograd.

"Mislim da je to deo jednog i jedne situacije u društvu u kojoj se prvo stvara atmosfera linča prema ljudima koji govore suprotno ili se ne slažu sa vlašću. I onda se čudimo kada neko uzme u svoje ruke da brani državu od izdajnika, to jest nas".

Grafiti ispred ulaza u prostorije Inicijative Ne davimo Beograd
Grafiti ispred ulaza u prostorije Inicijative Ne davimo Beograd

Sagovornik Glasa Amerike ističe da je teško porediti današnju atmosferu u sa mračnim vremenima devesetih godina prošlog veka, ali kako još kaže Lazović danas smo svedoci mafijaških obračuna u kojima policija ne da ne reaguje, već je saučesnik.

"U poređenju sa time ovo što se nama dešava deluje dosta malo i nebitno, ali ja mislim da upravo u tome leži snaga ove vlasti što ona može svakome da pošalje poruku da ne zadire u njenu šemu preotimanja javnih sredstava. Ja uvek u ovom vidim to - bez obzira da li govorimo o seči šume, o prebijanju čoveka ili napadima na Inicijativu Ne davimo Beograd, radi se o tome da ovi koji se bave ekstraprofitom za sebe, pa su ovo neki problemi koje moraju da rešavaju na tom putu. Mislim da je stanje u javnosti svesno i namerno dovedeno do usijanja", ističe Lazović.

Vlast je u strahu od poraza na sledećim izborima u Beogradu, kaže na kraju Lazović i dodaje da Inicijativa Ne davimo Beograd neće prestati da postavlja životna pitanja kao što su prevoz i kanalizacija u Beogradu, seča šume u Košutnjaku ili stavljanja reka u Srbiji u cevi.

XS
SM
MD
LG