Linkovi

"Tražićemo kriminalce na svakoj stopi teritorije CG"


Sjedinica Vijeća za nacionalnu bezbjednost (gov.me)
Sjedinica Vijeća za nacionalnu bezbjednost (gov.me)

Pogoršana bezbjednosna situacija u Crnoj Gori bila je razlog da se u srijedu, drugi put u posljednja četiri dana, sastane Vijeće za nacionalnu bezbjednost. Ovoga puta, Vijeće je pohvalilo “uspješnu koordiniranu akciju Uprave policije i Tužilaštva na rasvjetljavanju dva krivična djela”

“Ne smiju građani naše države da stradaju u kriminalnim vrtlozima i klanovskim sukobima, tražićemo kriminalce na svakoj stopi teritorije Crne Gore, a nalog Vijeća je da ih u zakonitim procedurama pronađemo, ma gdje se nalazili, i u inostranstvu”, poručio je premijer Duško Marković na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Vijeće je zadovoljno zbog efikasnog otkrivanja i hapšenja izvršilaca i saizvršilaca dvostrukog ubistva u Podgorici, te aktiviranja bombe u blizini kuće novinara u Bijelom Polju, te je istaklo da će institucije još snažnije nastaviti borbu protiv nosilaca aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa i posebno njihovih nalagodavaca.

Novoformirani specijalizovani timovi, sačinjeni od predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i drugih organa, kažu u Vladi, imaju jasan zadatak - da budu korak ispred svakog kriminalnog nauma.

Vijeće je podržalo i ohrabrilo sve pripadnike obavještajno-bezbjednosnog sektora, kao i predstavnike Tužilaštva i Sudstva, da proaktivnim djelovanjem spriječe i privedu pravdi sve one koji atakuju na bezbjednost i sigurnost građana.

Podsjetimo, Vijeće za nacionalnu bezbjednost na sjednici od 1. aprila ocijenilo je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori narušena usljed narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

Ostavke u policiji

U međuvremenu, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević podnijeli su ostavke. U utorak je rasvijetljeno dvostruko ubistvo u Podgorici, kao i ekplozija ispred kuće novinara Seada Sadikovića.

Dvostruko ubistvo u Podgorici, kako se sumnja, posljedica je obračuna kriminalnih grupa, škaljarskog i kavačkog klana, čije aktivnosti donose uznemirenje cijelom regionu.

Zbog toga je ovih dana Srbija proširila spisak kriminalaca iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u Srbiju, a riječ je upravo o članovima ozloglašenih kotorskih klanova - "škaljarskog" i "kavačkog".

Policija intenzivno traga za osobom inicijala J.M. iz Podgorice, osumnjičenim da je u subotu u centru grada ubio Miloša Šakovića i slučajnu žrtvu - Radivoja Jovanovića. Uhapšena su dva pomagača, a za dvoje se traga.

Prema navodima medija, Šaković je imao kriminalni dosije i bio je u zatvoru zbog trgovine narkoticima. Jovanović je četvrta žrtva kriminalnih obračuna u posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović, koji je na tu dužnost postavljen nakon ostavki u policiji, prije dva dana, poručio je da će nadležni “raditi još jače kako bi borba sa kriminalom bila uspješnija”.

Rožajcima, Ilhanu i Hilmu Pepiću, osumnjičenima da su bacili bombu ispred kuće novinara Seada Sadikovića u Bijelom Polju, određen je pritvor do 30 dana. Jedan od njih priznao je izvršenje krivičnog djela. motiv za to bila je Sadikovićeva tv emisija o jednom privatnom muzeju u Rožajama.

Nadležni treba da osiguraju adekvatnu zaštitu novinara čime se šalje snažna poruka da bilo koji vid pritiska i napada na medije neće biti tolerisan“, poručio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

Tužilaštvo, sudstvo i policija blagim kaznenim politikama doprinijeli su povećanju stepena kriminaliteta u Crnoj Gori, poručile su nevladine organizacije (NVO) na skupu ispred Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a).

Grupa od desetak NVO oko koalicije Otvorena platforma organizovala je danas skup sa kojeg su zatražile efikasniju akciju države povodom narušene bezbjednosne situacije.

XS
SM
MD
LG