Linkovi

Traži se smena ministra Purišića zbog smrti devojčice


Marijana Bogavac sa decom

Grupa građana Crne Gore zatražila je danas smjenu ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića zbog smrti dvogodišnje djevojčice Jelene koju je, tvrde potpisnici peticije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja ostavila bez ikakvih sredstava za život.

Porodica Bogavac iz Podgorice ostala je juče bez najmlađeg člana - dvogodišnje Jelene, koja je imala dijabetes.

Samohrana majka male Jelene, Marijana Bogavac bila je korisnica socijalne pomoći do uvođenja naknade za majke sa troje djece. Kako je ta naknada ukinuta, bila je u velikim finansijskim problemima, bez struje zbog neplaćanja računa i uz prijetnju iseljenjem iz podstanarskog stana zbog dugovanja, saopštili su iz organizacije Banke hrane koja je povremeno pomagala porodici Bogavac.

Grupa građana navela je u peticiji kojom se traži smjena ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da ih je iznenadna smrt dvogodišnje Jelene sve duboko potresla, kao ljude, kao roditelje i kao građane ove zemlje.

"Za ovu tragediju je odgovorna država, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje je ovu porodicu ostavilo bez ikakve zaštite i pomoći", navodi se u peticiji.

Porodica nije imala ni osnovne uslove za život, a tri mjeseca čekali su na rješenje Ministarstva o pomoći bilo kakve vrste.

"Nedopustivo je da u 2018. godini djeca u Crnoj Gori umiru od nemaštine i gladi, kaže se u peticiji i navodi da je Država, koja mora da štiti sve svoje građane, ozbiljno zakazala", navodi grupa građana.

Kažu i da je “administracija jednog neefikasnog i nezainteresovanog ministarstva odgovorna za tragičnu smrt djeteta”.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon današnje sjednice Vlade, potvrđeno je da danas nije bilo riječi o odgovornosti ministra rada i socijalnog staranja.

Večeras se, uz “žaljenje što se jedan mladi život ugasio”, oglasio i ministar Purišić. On je obećao da će ministarstvo pomoći porodici.

U saopštenju Purišića, ističe se da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja “uputilo interventnu materijalnu pomoć porodici Bogavac, kako bi im makar malo olakšalo ovu tešku situaciju, te da će u narednim danima izvijestiti javnost o ishodu”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG