Linkovi

Tramp promenio stav o Kini zbog S.Koreje


Predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Ši Đinping

Predsesnik Donald Tramp i dalje brani svoj stav – da Kina nije manipulisala valutom, dok sa druge strane potvrđuje da su mu interesi američkih radnika na prvom mestu. Nuklearni program Severne Koreje sada je glavna preokupacija predsednika, dok je tokom kampanje to bila Kina. Međutim, u prvih 100 dana mandata, Tramp je promenio priču i zatražio podršku Pekinga.

Na mitingu koji podseća na predizborne, predsednik Tramp govorio je o dobro poznatim temama.

“Više nećemo dozvoliti drugim zemljama da nas iskorišćavaju, od sada je Amerika na prvom mestu.”

Kina je, kaže Tramp, prestala veštački da obara vrednost svoje valute. U emisiji “Face the Nation” mreže CBS, pojasnio je da je tome doprinela njegova kritika na račun Pekinga u kampanji, i da sada Kina i Amerika imaju zajednički interes: da obuzdaju Severnu Koreju.

“Pitanje Severne Koreje je važnije od trgovine. Iako je trgovina veoma važna, opasnost od ratnog sukoba u kojem potencijalno mogu da stradaju milioni ljudi je važnija, i to je takozvana “Trampova trgovina”. Važnije je da nam Kina pomogne oko rešavanja pitanja Sevene Koreje, nego da napravimo trgovinski dogovor koji je povoljan za nas.”

Demokrate podsećaju na ono što smatraju najgroublje prekršenim obećanjem iz kampanje.

“Tokom kampanje čuli smo da Tramp obećava da će zadržati poslodavce u Americi, da će angažovati američke radnike i da neće sarađivati sa zemljama kao što je Kina zbog njene trgovinske prakse. Ali Tramp kao predsednik predlaže smanjenje programa za obuku radnika, odbija da kaže da Kina manipuliše valutom i ne radi ništa da spreči kompanije da angažuju radnike spolja”, kaže demokratski senator Brajan Šuc.

Tramp je u Belu kuću pozvao i predsednika Filipina Rodriga Dutertea, optuženog za masovno kršenje ljudskih prava.

“Tramp je mnogo razgovarao sa našim partnerima u Jugoistočnoj Aziji. Na stolu je sada pitanje Severne Koreje. I ništa nije toliko preteće za ovu zemlju i region kao ono što se dešava u Severnoj Koreji”, naglasio je Trampov šef kabineta Rajns Pribus.

U intervjuu za CBS, Tramp je Kim Džong Una opisao kao “prilično pametnog lika”. Ipak, nije želeo da otkrije šta će preduzeti ukoliko Pjongjang odbije da zaustavi razvoj svog nuklearnog i raketnog programa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG