Linkovi

Transparetnost rada organa vlasti sve manja


Transparetnost - Javnost rada organa centralne i lokalne vlasti u Srbiji, Foto: VOA

Javnost rada organa državne uprave nije na zadovoljavajućem nivou, ni u praksi ni u normativnim rešenjima, pokazalo je istraživanje "Javnost rada organa centralne i lokalne vlasti u Srbiji" za 2018. godinu.

Takođe i rokovi za donošenje akata koji bi uticali na javnost rada su istekli, naveli su u organizaciji Transparetnost Srbija na predstavljanju istraživanja u četvrtak u Beogradu.

Od državnih organa, Narodna skupština nije poboljšala javnost svog rada, pa predloženi amandmani i mišljenja Vlade na njih nisu dostupni. Sajt Vlade je vizuelno poboljšan, ali je propuštena prilika da sajt bude informativniji.

"Tok sednica Vlade i dalje se smatra 'službenom tajnom stroge poverljivosti', iako se u susednoj Bugarskoj i Hrvatskoj u sličnim situacijama objavljuju steno-beleške ili audio zapisi”, kaže programski direktor ove nevladine organizacije Nemanja Nenadić.

Iz ove organizacije ukazuju i na problem imenovanja državnih službenika, jer Vlada objavljuje samo ko je imenovan, ali bez obrazloženja, odnosno da nema obrazloženja odluke da li lice koje je postavljeno ima kvalifikacije za tu funkciju.

Od 16 novih zakona u 2018. godini samo za Zakon o centralnom registru stanovništva održana valjana javna rasprava, a za 10 je samo objavljen poziv za nju, ali bez daljih koraka.

Kako je naveo Nenadić, pojedini aneksi ugovora javno-privatnog partnerstva aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu iako su bili naznačeni kao javni, nisu objavljeni.

Elektroprivreda Srbije, prema mišljenju Transparentnosti, najveći je naručilac javnih nabavki, ali na 208 strana za 2018. godinu pored svih stavki piše da su to tajni podaci.

Iz Transparetnosti podsećaju da ni proces privatizacije nije najbolje prošao kada su u pitanju dokumenta koja javnost treba da dobije na uvid, a da ni do danas iz ove organizacije nisu dobili dokumenta u vezi privatizacije Železare is Smedereva, a za koje je Poverenik za informacije od javnog značaja naložio nadležnima da obelodane.

Na lokalnom nivou pretraga na sajtovima gradova u 90 odsto slučajeva ne funkcioniše, pa je informacije o javnim pozivima i konkursima potrebno pažljivo tražiti.

Grad Vranje jedini na svom sajtu daje potpuno i redovno izveštavanje o realizaciji budžeta za 2018. godinu, dok je na sajtu Grada Zaječara najteže doći do podataka, a informacije o budžetu se ne objavljuju na jednom mestu

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG