Linkovi

Srbija stagnira u borbi protiv korupcije


Srbija stagnira u borbi protiv korupcije
Srbija stagnira u borbi protiv korupcije

Somalija je zemlja sa najviše korupcije u svetu, prema novom izveštaju organizacije Transparensi Internšenel, koja je, ove godine, rangirala 178 zemalja na osnovu indeksa percepcije korupcije. Iza Somalije nalaze se Avganistan, Burma i Irak, dok su Danska, Novi Zeland i Singapur ocenjeni kao zemlje sa najmanje rasprostranjenom korupcijom.

Rusija je najkorumpiranija medju zemljama G-20, a Sjedinjene Države više nisu u grupi 20 zemalja sa najmanjom korupcijom, već su pale na 22. mesto, iza Katara i Čilea. Kada je reč o državama jugoistočne Evrope, Crna Gora zauzela je 69, a Srbija sa grupom zemalja deli poziciju od 78. do 85. mesta.

Na lestvici Transparensi Internešnela, indeks 10 označava da u nekoj zemlji nema korupcije, a indeks 1 da je zemlja potpuno korumpirana.

Sa indeksom od 3,5, istim kao prošle godine, Srbija stagnira na listi percepcije korupcije, upozorio je predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimi Goati. Kao glavni razlog stagnacije, on je naveo politički sistem u kome stranke dominiraju nad parlamentom a državni novac se nedovoljno štedi.

Izvršni direktor organizacije Transparetnost Srbija, Nemanja Nenadić, ocenio je da je za uspešniju borbu protiv korupcije neophodno poštovanje principa pravne države. On kaže da su se stvari menjale, ali uglavnom u domenu izmene propisa što ne može doneti suštinske promene.

S jedne strane imamo konstantni porast otkrivanja krivičnih dela korupcije, a sa druge strane slučajevi korupcije od pre mnogo godina se ne završavaju ili presudom nisu obuhvaćeni svi akteri”, ističe Nenadić.

Ove godine je prvi put samostalno rangirano Kosovo, koje sa indeksom 2,8 deli 110 mesto. Od zemalja regiona, najbolje je ocenjena Slovenija, koja sa indeksom korupcije od 6,4. zauzima 27. mesto. Hrvatska i Makedonija dele 62. mesto a Bosna i Hercegovina je na 91. mestu.

XS
SM
MD
LG