Linkovi

Prolazak Venere ispred Sunca


Prolazak Venere ispred sunca snimljen 2004. godine
Prolazak Venere ispred sunca snimljen 2004. godine

Danas i sutra stanovnici zemlje mogu da, verovatno jedini put u životu, posmatraju retku astronomsku pojavu

2004. milioni ljudi posmatrali su prethodni prolazak Venere ispred sunca, prvi put od 1882.

Ta pojava dogodila se samo šest puta od prvog osmatranja teleskopom 1693. godine. Kao što se vidi na snimcima iz 2004, Venera je tačkica naspram sunca. Prizor nije spektakularan ali je ipak neobičan, kaže kustos za istoriju astronomije u vašingtonskom Muzeju aeronautike i svemirskih istraživanja, Dejvid Devorkin.

„Za običnog posmatrača događaj nije mnogo uzbudljiv. Sunce ne potamnjuje, nebo se ne zamračuje… Ali kada znate da se to događa ipak je interesantno“, kaže Devorkin.

Interesantno je zato što je retko. Prolazi Venere ispred sunca događaju se u parovima, a razmak između parova duži je od veka. Tekući prolaz je par sa prolazom iz 2004. Sledeći prolaz dogodiće se tek 2117. godine.

Prvi takav prolaz posmatran teleskopima, u 17. veku, omogućio je astronomima da prilično precizno izračunaju jedno od krupnih pitanja tog vremena – koliko smo daleko od sunca.

Treba pomenuti da je gledanje golim okom direktno u sunce veoma opasno. Ako želite da vidite trenutni prelaz Venere preko sunca obavezno koristite zatamnjene naočare ili nagaravljeno staklo.
XS
SM
MD
LG