Linkovi

Trampovih prvih 100 dana - slab rejting, zadovoljna baza


Predsednik Tramp na mitingu u Harisburgu u Pensilvaniji povodom prvih 100 dana na položaju.
Predsednik Tramp na mitingu u Harisburgu u Pensilvaniji povodom prvih 100 dana na položaju.

Predsednik Donald Tramp dobija mešovite ocene posle prvih 100 dana na položaju u Beloj kući, što je tradicionalno tačka kada se obavlja procena rada svakog novog predsednika, od kada je Frenklin Ruzvelt u ranim nedeljama svog prvog mandata brzo reagovao da bi zaustavio „veliku depresiju“ 1933. Dok su neki raniji predsednici imali produktivniji početak rada od Trampa, rane pobede ili porazi nisu uvek indikator predsednikovog krajnjeg uspeha.

Obeležavajući prvih 100 dana na položaju predsednika, Donald Tramp održao je miting u stilu predizborne kampanje u Harisburgu u Pensilvaniji, sa pristalicama koje su stajale uz njega i u dobra i loša vremena.

“Došli smo da se prisetimo neverovatnog puta koji smo zajedno prešli i spremimo za velike bitke koje tek dolaze, u kojima ćemo pobediti, u svakoj od njih. OK? Pobedićemo.”

Za prvih sto dana u Beloj kući, Tramp je potpisao seriju uredbi koje su zadovoljile bazu njegovih pristalica. Međutim, imao je problema da neke od svojih važnih ciljeva progura kroz Kongres, pre svega reformu sistema zdravstvene zaštite.

Republikanci ga, međutim, generalno podržavaju a među njima je lider većine u Senatu Mič Mekonel.

“Dopao mi se vazdušni udar u Siriji, bomba za razbijanje bunkera u Avganistanu. Dopada mi se odlučnija spoljna politika. Kao što sam više puta rekao, nisam veliki ljubitelj predsednikovog tvitovanja.”

Za demokrate, Tramp je postao izvor protesta i otpora, a to će se veorvatno nastaviti, kaže vođa demokrata u Senatu, Čak Šumer.

“Predsednikov pristup – “biće po mome ili nikako” je jedan od glavnih razloga što ne može da prikaže mnogo rezultata u zdravstvenoj zaštiti i uopšte – mnogo rezultata prvih 100 dana na položaju.”

Standard za najaktivnijih prvih sto dana postavio je Frenklin Ruzvelt, koji je došao na vlast na vrhuncu Velike depresije 1933.

Republikanci Ronald Regan i Džordž Buš Mladji i demokrate Džon Kenedi i Bil Klinton su svi prevazišli rane predsedničke greške i izgradili biografiju punu dostignuća. Trampu će možda biti potrebne neke pobede u skorijoj budućnosti da bi preokrenuo svoj rekordno niski rejting popularnosti, smatra analitičar Vilijam Golston sa Instituta Brukings.

“Uspeh rađa uspeh, a neuspeh po pravilu rađa neuspeh jer kada jednom pokažete slabost, vaši neprijatelji će biti spremniji da vam se suprotstave a prijatelji manje sigurni u sebe i manje spremni da vam ostanu saveznici.”

Tramp je radio vredno na tome da održi podršku svoje političke baze, primećuje analitičarka Instituta Brukings Sara Binder.

“Stvarno nema nikoga u političkom centru, i predsednici se tu osećaju pomalo usamljeno. Mislim da dobiju mnogo više društva i energije kada se okrenu svojoj bazi.”

Tradicionalno, predsednici imaju najviše političkog uticaja u ranim fazama svog mandata, kaže predsednički istoričar Ričard Norton Smit.

“Najveća pretnja sa kojom se suočavaju savremeni predsednici je rizik od preteranog publiciteta. Tu čak nije posebno stvar u tome šta predsednik uradi ili ne uradi. Jednostavno postoji situacija da je u današnje vreme javnost neverovatno prezasićena medijskim praćenjem Bele kuće.”

Uspešni predsednici kao što su bili Ruzvelt, Kenedi i Regan, uspeli su da vremenom povećaju svoju popularnost među građanima a to je možda najveći izazov koji stoji pred Donaldom Trampom.

XS
SM
MD
LG