Linkovi

Trampovi kandidati za oštriji stav prema Rusiji


Trampov kandidat za sekretara za odbranu Džejms Matis

Kandidati novoizabranog predsednika Donalda Trampa za sekretara za odbranu i direktora Centralne obaveštajne agencije distancirali su se od budućeg američkog lidera, zagovaranjem oštrijeg stava prema Rusiji.

Republikanski kongresmen Majk Pompeo, kojeg je Tramp imenovao za šefa CIA-e, rekao je na pretresu u Senatu da je rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine “agresivna akcija koju su preduzeli lideri unutar Rusije” i založio se za “izuzetno snažan američki odgovor.”

Pompeo je rekao da je izveštaj američke obaveštajne zajednice o mešanju Rusije "pouzdan". “Reč je o dugoročnom naporu Rusije. Amerika mora ozbiljno time da se pozabavi", poručio je Pompeo.

Pompeo je svedočio u svetlu porasta tenzija između Trampa i obaveštajne zajednice zbog ruskih hakerskih napada tokom izbora.

Kandidat za direktora CIA-e Majk Pompeo
Kandidat za direktora CIA-e Majk Pompeo

Novoizabrani predsednik često je kritikovao američke obaveštajce i spekulisao da su agencije odgovorne za objavljivanje nepotkrepljenih tvrdnji o njegovim vezama sa Rusijom. Međutim, Pompeo je rekao zakonodavcima da ne vidi “ništa što bi bacilo sumnju” na zaključak obaveštajne zajednice da je Rusija odgovorna za sajber napade.

Trampov kandidat za sekretara za odbranu, penzionisani general Džejms Matis, u Senatu je saopštio da je globalna ravnoteža moći, uspostavljena posle Drugog svetskog rata, ugrožena više nego ikada i da je za to, delom odgovorna, Rusija.

“Mislim da je pod najvećom pretnjom od Drugog svetskog rata, od Rusije, terorističkih grupa i poteza Kine u Južnom kineskom moru”, rekao je Matis u odgovoru na pitanje postavljeno tokom pretresa o potvrdi njegove nominacije pred Senatskim odborom za oružane snage.

Matis je rekao zakonodavcima da ruski predsednik Vladimir Putin “pokušava da razbije Severnoatlantski savez” što je, kako je navao, kampanja koja zahteva da se Sjedinjene Države i njihovi saveznici brane integrisanim diplomatskim, ekonomskim i vojnim odgovorom.

Matis je naglasio da se zalaže za utvrđivanje oblasti za saradnju sa Moskvom, ali i poručio da “takođe moramo da prepoznamo realnost i ono što Rusija radi i da je sve manji broj oblasti gde možemo da sarađujemo, a sve više onih gde ćemo morati da se joj se suprostavimo.”

Kandidat za sekretara za odbranu rekao je i da je sa novoizabranim predsednikom razgovarao o važnosti NATO-a, koji je opisao kao najuspešnij vojni savez.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog bezbednosnih pretnji koje dolaze iz Irana i naglasio da ne podržava pojačane metode ispitavanja, kao što je simulacija davljenja. Protiv mučenja zatvorenika izjasnio se i kandidat za šefa CIA-e.

XS
SM
MD
LG