Linkovi

Mediji: Trampovi advokati istražuju Malera, a Maler Trampove finansije


Specijalni istražitelj Robert Maler (arhivska fotografija)
Specijalni istražitelj Robert Maler (arhivska fotografija)

Saradnici predsednika Donalda Trampa, kako prenose mediji, istražuju da li među članovima tima specijalnog istražitelja Roberta Malera ima sukoba interesa – kako bi diskreditovali istragu o Rusiji, koju taj tim vodi.

Član Trampovog pravnog tima Džej Sekulov kaže da advokati rade na tome i da će obavestiti javnost kad dođe vreme, ali i da će se obratiti direktno Robertu Maleru, ako bude neophodno.

Dnevnik Vašington post objavio je da Tramp sa svojim pravnim savetnicima razmatra da li ima ovlašćenja da pomiluje svoje saradnike, porodicu, pa čak i sebe, ukoliko istraga pokaže da su imali veze sa Rusijom.

Njujork tajms piše da, s druge strane, Trampovi saradnici istražuju profesionalnu i političku pozadinu članova Malerovog tima, kako bi ih diskreditovali. Robert Maler je okupio tim tužilaca, koji istražuje predsednikove finansije i da li su njegovi saradnici pomogli Rusiji da se umeša u predsedničke izbore, a mediji prenose da Trampa to posebno nervira.

Sešns ostaje sekretar za pravosuđe uprkos Trampovim kritikama

Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns kaže da će ipak nastaviti da obavlja tu dužnost uprkos tome što ga je predsednik Tramp žestoko kritikovao u intervjuu Njujork tajmsu. A predsednika je razbesnelo to što je Sešns odlučio da se izuzme iz istrage o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore.

Volim ovaj posao i ovaj sekretarijat. Planiram da ostanem ovde dokle god je to moguće”, rekao je Sešns.

A to je u suprotnosti s onim što mu je sugerisao predsednik Tramp – da podnese ostavku zbog toga što se izuzeo iz istrage o Rusiji. U sredu, Tramp je rekao Njujork tajmsu da “Sešns nije trebalo da se izuzme iz istrage, a čak i da je to hteo, trebalo je da ga obavesti ranije – i onda bi na mesto sekretara za pravosuđe postavio nekog drugog”.

Sešns, inače jedan od najvernijih Trampovih saradnika, navodno je hteo da podnese ostavku u maju, ali je predsednik tad nije prihvatio. Iz istrage se izuzeo kada je otkriveno da nije prijavio nekoliko susreta sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, Sergejem Kislijakom – koji je takođe u fokusu istrage o ruskom mešanju. Ova odluka je došla posle imenovanja Roberta Malera za specijalnog istražitelja. U intervjuu, Tramp je povukao crvenu liniju kada je reč o Malerovoj istrazi, rekavši da ne treba da zadire u finansije njegove porodice, koje nemaju veze sa Rusijom. Taj komentar su mnogi ocenili kao neprikladan.

“Gospodin Tramp, koji se celog života bavi porodičnim biznisom, izgleda ne razume osnovni ustavni koncept SAD - nezavisne centre moći. Sekretar za pravosuđe nije samo predsednikov čovek. On je na prvom mestu i pre svega vodeći zvaničnik, kada je reč o sprovođenju zakona u SAD”, smatra Vilijam Galston sa Instituta "Brukings".

Piter Zajdenberg bio je u specijalnom timu tužilaca za vreme mandata Džordža Buša Mlađeg. On smatra da Trampovi komentari neće mnogo uticati na Malera i njegov tim.

Ne obraćaju pažnju na to, za njih je to samo buka u pozadini. Ne mogu ništa da urade povodom toga, pa i ne provode mnogo vremena razmišljajući o tome”.

Bez obzira na to šta Tramp želi, problem sa Rusijom neće nestati u skorije vreme. Sledeće nedelje u Senatu svedoče njegov nekadašnji šef izbornog štaba Pol Manafort i njegov najstariji sin, Donald Tramp Mlađi.

XS
SM
MD
LG