Linkovi

Trampove pristalice: Izborni sistem je "namešten"


Pristalice Donalda Trampa na predizbornom skupu u Altuni u Pensilvaniji
Pristalice Donalda Trampa na predizbornom skupu u Altuni u Pensilvaniji

Pristalice republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa u Pensilvaniji tvrde da su ankete koje pokazuju da Hilari Klinton u proseku vodi sa osam procenata više u odnosu na Trampa – „nameštene“. Novinarka Glasa Amerike Ketrin Džipson je otputovala u tu ključnu neopredeljenu državu da utvrdi zbog čega neki birači tvrde da je izborni sistem namešten i kako nameravaju da se bore protiv toga.

Dan izbora mogao bi da bude buran ovde, u Pensilvaniji. Donald Tramp je izjavio sledeće:

“Jedini način na koji možemo da izgubimo, ja to stvarno mislim građani Pensilvanije – jeste ako se bude varalo na izborima”.

Trampov vatreni pristalica Džon Larkin veruje u to.

“Ne znam odakle im podatak da ona vodi – ja to ne vidim nigde”.

Brojne ankete prema kojima Hilari vodi ne odgovaraju njegovoj realnosti, u njegovoj sredini.

“Ponekad mislim da su ankete ‘nameštene’. Mislim da lažu o rezultatima. Svakodnevno razgovaram o politici, i svi sa kojima razgovaram su pretežno za Trampa tako da mi nije jasno kako je moguće da zaostaje za Hilari”, ističe Džon Larkin.

U Trampovom lokalnom izbornom štabu, volonter Sondra Dal kaže da Trampove pristalice već rade na tome da spreče navodnu “nameštaljku”.

“Mnogi od njih, kada naslute da im zvoni telefon zbog izbornih istraživanja, ne jave se na telefon zato što ne žele da ureknu izbore, i zato se pritaje, kriju svoja opredeljenja”.

Volonteri poput Sondre Dal biće prisutni na biralištima 8. novembra, pošto je Tramp na svom vebsajtu uputio apel pristalicama da se prijave da budu posmatrači izbora.

Triša Kaninghem beleži njihova imena i obučava te volontere.

“Stvaramo veliku silu, vojsku volontera u ovoj državi, ali i na nacionalnom nivou”.

Ona ističe da im ništa neće promaći.

"Imamo društvene medije, tu je internet. Ovi izbori su mnogo transparentniji nego bilo koji drugi i ja zaista verujem da nikome neće proći bilo kakva prevara”.

Lokalni ogranci Republikanske partije planiraju saradnju sa tim volonterima.

“Oni će biti usaglašeni sa našim lokalnim odborima. Uvek imamo izborne posmatrače na skoro svim većim biračkim mestima i oni uvek prate šta se događa, tako da ako uoče neke problem, mogu da pozovu naš pravni tim i on se odmah upućuje na lice mesta”, navodi Radža, predsedavajući Republikanske partije okruga Alegeni.

Očekivanje da će doći do problema moglo bi da izazove neprijatnu atmosferu na biralištima, a ukoliko dođe do brojnih prijava neregularnosti, to bi moglo da dovede u pitanje konačne rezultate.

Trampovi volonteri, koji su već sumnjičavi prema političkom sistemu, kažu da će ovi izbori biti drugačiji.

“Ljudi će biti mnogo oprezniji i svesniji, biće intenzivno na biralištima”.

Sve bi to moglo da znači da će se politička borba produžiti i daleko posle samog izbornog dana u novembru.

XS
SM
MD
LG