Linkovi

Tramp pokušava da promeni imidž?


Vodeći pretendent na predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp izneo svoje spoljno-političke ciljeve u govoru veoma netipičnom za njegovo uobičajeno nabusito i spontano obraćanje javnosti.

Vodeći pretendent na predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp je u sredu izneo svoje spoljno-političke ciljeve, dan pošto je ostvario ubedljive pobede na pet primarnih izbora na severoistoku Sjedinjenih Država, što ga je znatno približilo cilju. Tramp je u govoru u Vašingtonu oštro kritikovao spoljnu politiku Obamine administracije, ali u njegovom obraćanju bio je očigledan nedostatak detalja.

Donald Tramp je u govoru u vašingtonskom hotelu ocenio spoljnu politiku predsednika Baraka Obame kao “neodgovornu i bez jasnog cilja”. On je rekao da je vreme za novi pristup spoljnoj politici, koja će američke interese staviti na prvo mesto.

“Ona koja će zameniti nasumičnost - ciljem, ideologiju - strategijom i haos - mirom”, poručio je Tramp.

On je istakao da su Sjedinjene Države u prošlosti pravile greške u politici prema Bliskom istoku, među kojima su i pokušaji izgradnje država, i ono što on smatra pogrešnim verovanjem da Amerika može da izveze zapadnu demokratiju.

"Uništili smo institucije koje su imali i onda se čudimo šta smo pokrenuli: građanski rat, verski fanatizam, ubistva hiljada Amerikanaca, i uzalud izgubljenih života, stravično izgubljenih života”.

Tramp je takođe obećao da će, ukoliko bude izabran, teroristička grupa Islamska država vrlo brzo nestati, međutim nije izneo mnogo detalja.

“Nikada neću poslati naše najbolje u borbu osim ako je to neophodno, i to apsolutno neizbežno – i to ćemo uraditi samo ako imamo plan kako da pobedimo”, istakao je Tramp.

U Trampovom govoru bili su primetni svi elementi formalnog političkog govora, što je značajno odstupanje od uobičajenih spontanih, predizbornih obraćanja njujorškog milijardera, koje njegovi sledbenici obožavaju.

To je dizajnirana transformacija, kaže analitičar Majkl O’Henlon iz Instituta Brukings.

"Ja ovo vidim kao deo evolucije, u kojoj on želi da vidi da li može da zadrži istu podršku, koju je sagradio kod republikanaca time što je nabusit, nepolitičan, a da u isto vreme izbegne ispade zbog kojih dve trećine ove zemlje izražava horor pri pomisli na to da bi Tramp mogao da postane predsednik", smatra O'Henlon.

Trampov govor je poslednji u nizu primera kako savetnici modifikuju njegov imidž tokom razdorne kampanje za primarne izbore, kaže Džon Fortije, analitičar iz Centra za dvostranačku politiku.

"To je počeo da popravlja time što je doveo više iskusnih ljudi iz drugih kampanja, time što je posegao za svojom strankom i što pokušava da se promeni u tradicionalnijeg kandidata. Videćemo kako će to da prođe", kaže Fortije.

U međuvremenu, Trampov najveći protivnik, senator iz Teksasa Ted Kruz, pokušao je da poboljša svoje šanse na primarnim izborima u Indijani iduće nedelje time što je za potpredsedničkog pretendenta nominovao Karli Fiorinu, bivšu direktorku iz tehnološkog sektora i poraženu predsedničku kandidatkinju.

XS
SM
MD
LG