Linkovi

Trampova spoljna politika liči na Obaminu


Predsednik SAD Donald Tramp i bivši predsednik SAD Barak Obama

Okviri spoljne politike predsjednika Donalda Trampa su, sedam mjeseci nakon što je preuzeo položaj, sve prepoznatljiviji. Tramp je za vrijeme kampanje najavljivao velike promjene, ali mnogi eksperti smatraju da aktuelni predsjednik nastavlja tradicionalnim spoljnopolitičkim putem svog prethodnika Baraka Obame, kada je riječ o ključnim pitanjima kao što su Avganistan, Sirija i Sjeverna Koreja.

Predsjednik Donald Tramp nedavno je promijenio mišljenje kada je riječ o povlačenju trupa iz Avganistana i umjesto toga najavio da će povećati broj američkih vojnika u toj zemlji da bi pomogao avganistanskoj vladi. Objavljujući taj plan, Tramp je ustvrdio da je drugačiji od prethodnih koji su iznijeti tokom 16-ogodišnjeg rata.

Partneri smo i prijatelji, ali nećemo diktirati avganistanskom narodu kako da živi ili upravlja svojim složenim društvom. Ne radimo ponovo na izgradnji nacije, već ubijamo teroriste”.

Glavni slogan Trampove predizborne kampanje bio je “Amerika prvo”, ali pojedini eskperti smatraju da to ne znači da se Sjedinjene Države povlače sa međunarodne scene.

Sjedinjenim Državama potrebno je da tri ključna dijela svijeta budu stabilna. Evropa, Bliski istok i Azija. Zbog toga su ta područja u centru pažnje. I tu nije riječ o povlačenju američke moći, već o njenom koncentrisanju u tim oblastima, i to ne samo vojne, već i ekonomske i diplomatske.”, kaže Džejms Karafano iz Fondacije Heritidž.

Prethodni američki predsjednici takođe su koristili različite poluge američke moći, ali je prema mišljenju nekih analitičara Tramp napravio zaokret, zato što ne pridaje veliku pažnju međunarodnoj trgovini, savezima i institucijama.

"Kada bih morao da je karakterišem, rekao bih da je to snažna, nacionalističa strategija “Amerika prvo” koja izbjegava rizike”, kaže Eron Dejvid Miler iz Vilson Centra.

Osim što se zalaže za ograničeno spoljnopolitičko angažovanje, Tramp zastupa i nejasnu spoljnu politiku. Njegovi tvitovi se pažljivo prate kao nagovještaj američke politike, ali eksperti smatraju da to nekada dovodi do zabune. Pojašnjena u pogledu američke strategije, mnogi traže od drugih članova američke administracije.

“Imam utisak da je on jednostavno nepredvidljiv i da je američa spoljna politika nepoznata teritorija. Međutim, njegov tim, sekretar za odbranu, državni sekretar i savjetnik za nacionalnu bezbjednost, pokušavaju da održe politiku u nekim tradicionalnijim okvirima”, smatra Brajan Katulis iz Centra za američki progres.

Brajan Katulis kaže za Glas Amerike da je zabrinut zbog, kako smatra, militarizacije američke spoljne politike u poslednjih 15 godina, velikog povećanja budžeta Sekretarijata za odbranu i značajnog oslanjanja na specijalne snage i dronove, za vrijeme predsjednika Buša, i kasnije Obame. Taj trend se po svemu sudeći nastavlja i za vrijeme Trampovog mandata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG