Linkovi

Trampova saradnja sa demokratama - rizik i korist


Dogovor predsednika Trampa sa kongresnim liderima da se stotine hiljada mladih imigranata zaštiti od deportacije, godinama nakon što su ih roditelji ilegalno doveli u SAD, povezan je sa time da predsednik dobije šta želi u domenu granične bezbednosti, što uključuje i dodatke postojećem zidu na granici. Za to vreme, analitičari razmatraju šta Tramp može da dobije, a šta da izgubi – pružajući ruku opozicionoj stranci.

Predsednik Tramp razgovarao je sa novinarima na povratku sa Floride gde je otišao da proceni štetu koju je naneo uragan Irma.

"Renoviramo velike delove zida tako da će biti potpuno nov kada završimo taj posao. Gradimo uzorke četiri različita zida da bismo odlučili koji je najbolji a kada to odlučimo izgradnja će biti uvrštena u budžet ili negde drugde. A ako demokrate ne budu želele da to odobre, onda mi nećemo uraditi ono što oni žele. Tako da mislim da će se sve dobro razrešiti. Radimo na sporazumu za DACA-u ali mnogo toga ima veze sa bezbednošću. Želimo strogu bezbednost na granici.”

Uprkos velikim neslaganjima u prošlosti, predsednik Tramp sada sarađuje sa demokratama na polju imigracije i poreske reforme.

“Ako pogledate neke od najvećih zakona ikada usvojenih, to je urađeno na dvostranački način.”

Mnogi republikanci protive se predsednikovoj saradnji sa demokratama koja je počela dogovorom prošle nedelje da se odlože sukobi u vezi sa budžetom i podigne granica zaduživanja. Posle neuspeha u ukidanju Obamakera, sledeći cilj je poreska reforma, izjavio je predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan.

“Voleo bih da nas demokrate podrže i sarađuju na konstruktivan način na poreskoj reformi. Ali mi ćemo to obaviti u svakom slučaju.”

Trampov zaokret ka demokratama mogao bi da mu pomogne, smatra analitičar Džon Hjudak.

“To je dobro za predsednika u širem smislu, iako saradnja sa demokratama nije nešto na šta će njegova baza nužno da dobro reaguje. Ali u krajnjoj liniji to je pobeda na koju može da se pozove.”

Saradnja sa Trampom mogla bi da izazove negativnu reakciju kod demokrata van mejnstrima, kaže analitičar Bil Golston.

“A demokrate računaju na veliku energiju baze da bi ostvarili bolji rezultat na kongresnim izborima nego što se odavno dogodilo.”

Trampovo pružanje ruke demokratama nosi i odredjeni rizik, smatra Hjudak.

“Obični republikanci i duboko konzervativni republikaknci neće to prihvatitit. A ta vrsta podele može da bude razorna po jednu stranku, ne samo u smislu politike već i njene buduće sposobnosti da donosi političke mere.”

Dvostranačka saradnja naći će se na probi u narednim nedeljama, kako Kongres bude nastavio da se bori sa poreskom reformom, zdravstvenom zaštitom, imigracijom i budžetom.

XS
SM
MD
LG