Linkovi

"Trampova poreska reforma naklonjena bogatima"


Predsednik i potpredsednik SAD, Donald Tramp i Majk Pens
Predsednik i potpredsednik SAD, Donald Tramp i Majk Pens

Vlasnici malih biznisa pozdravljaju plan predsednika Trampa o sveobuhvatnoj reformi američke poreske politike verujući da bi one dale znažajan podsticaj za nova ulaganja, zapošljavanja i veću kupovnu moć Amerikanaca. Na pitanje da li će Bela kuća biti u stanju da pojednostavi i ravnomerno rasporedi poreska opterećenja odgovor je pokušao da dobije novinar Glasa Amerike Mil Arsega.

Bela Kuća je predstavila, takozvani, “predlog najveće poreske reforme u istoriji Sjedinjenih Država”.

"Imaćemo ogromna smanjenja poreza za biznise", najavio je sekretar za finansije Stiven Mnučin.

Planirano smanjenje bi bilo sa sadašnjih 39 na 15 odsto, a upravo to je ono što treba vlasnicima malih biznisa.

Ako bi se smanji porez, od tog novca bih mogao da kupim novu opremu", kađe vlasnik cvećare Riki Mekvej.

Ali predlog o reformi poreza, sažet na jednoj stranici, nazivati planom, je možda malo preterano. Za pojedince i porodice to bi značilo duplo veće poreske olakšice, što podrazumeva više novca u kućnom budžetu.

"Naša procena je da će domaćinstva koja zarađuju od 40 do 60 odsto prosečnog prihoda, biti bogatija za oko 1,3 odsto", ocjenjuje Skot Grinberg iz Fondacije za porez.

Međutim ista procena pokazuje da bi poreske olakšice za imućne Amerikance bile 16 odsto.

"To bi bilo veliko smanjenje poreza za bogate", smatra Vilijam Geil iz Instituta Brukings.

Iako bi Trampovim planom bile zatvorene neke rupe u zakonu, koje koriste bogati Amerikanci, konzervativci kažu da je ideja da se ujednače poreske stope, kako teret ne bi bio više samo na bogatima. Geil smatra da, zbog ogromne razlike u primanjima, u tome nema logike.

"Ne vidim razlog da se imućnim domaćinstvima smanjuje porez. Oni su izuzetno dobro živeli u protekle dve, tri, četiri decenije."

Medjutim Dona Sibuš, vlasnica poslastičarnice u Atlanti, kaže da bi poreske olakšice bile veliki podstrek ekonomiji uopšte.

"Ko god plaća manji porez, bilo pojedinac, porodica ili korporacija, ostaje mu više novca za trošenje."

Međutim, kritičari kažu da nema besplatnog novca. Ukoliko zakonodavci ne pronađu način da smanje izdatke ili povećaju državne prihode, ekonomisti kažu da bi poreska reforma predsednika Trampa mogla u narednih 10 godina, da poveća američki dug između 5 i 7 hiljada milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG