Linkovi

Trampova bivša bliska saradnica svedočila u Kongresu


Houp Hiks, bivša direktorka za komunikacije Bele kuće
Houp Hiks, bivša direktorka za komunikacije Bele kuće

Bivša direktorka komunikacija Bele kuće i bliska saradnica Donalda Trampa, Houp Hiks, svedočila u Kongresu iza zatvorenih vrata u vezi sa istragama koje demokrate vode o predsedniku Trampu, ali kako tvrde demokrate - nije želela da odgovara na mnoga pitanja.

Demokrate u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma planirale su da pitaju Houp Hiks šta zna o isplatama dvema porno zvezdama od strane Trampove kampanje da bi ćutale o aferama sa predsednikom, a teme su bile i opsturkcija pravde i mešanje Rusije u predsedničke izbore 2016. koje je istraživao i Robert Maler.

Ali, odgovori Houp Hiks bili su veoma ograničeni - toliko da nije htela da odgovori na pitanje gde se nalazila njena kancelarija u Beloj kući, rekao je posle pretresa demokratski predstavnik u Kongresu Ted Liu.

Hiks je takođe instruisana da ne odgovara na pitanja koja joj je već postavio specijalni tužilac Robert Maler u okviru istrage o mešanju Rusije u predsedničke izbore i opstrukciji pravde.

Liu je rekao da se Bela kuća se pozvala na imunitet u slučaju svedočenja Houp Hiks, čime je nastavila da ne sarađuje u istragama u Predstavničkom domu Kongresa.

To je bio slučaj sa bivšimm advokatom Bele kuće Donom Mekgenom koji se nije pojavio na pretresu u Kongresu, uprkos obavezujućem pozivu.

Pojedine demokrate kažu da će možda morati da traže od suda da naloži Houp Hiks da svedoči.

Hiks nije želela da odgovara na pitanja novinara kada je stigla u Kongres, na pretres u Odboru za pravosuđe za koji je dobila obavezujući poziv.

Pretres bi mogao da potraje s obzirom na to da će Trampovu blisku saradnicu ispitivati 41 demokratski i republikanski član Odbora za pravosuđe.

Hiks je već jednom svedočila u Kongresu iza zatvorenih vrata u istrazi o Rusiji.

Uprkos tome što se pretres odvija iza zatvorenih vrata, demokrate se nadaju da će pojavljivanje Hiks doprineti njihovim istragama - čiji rezultati mogu biti i potencijalni povod za pokretanje opoziva Donalda Trampa.

Houp Hiks je bivša direktorka komunikacija Bele kuće. Na toj poziciji je bila do marta 2018. kada je postala direktorka komunikacija i izvršna direktorka Foks korporacije, koja je deo Foks Njuza.

XS
SM
MD
LG