Linkovi

Trampov sekretar za trgovinu poslovao sa Rusijom


Sekretar za trgovinu SAD Vilbur Ros
Sekretar za trgovinu SAD Vilbur Ros

Medijske organizacije širom sveta objavile su milione finansijskih dokumenata koji pokazuju složene mere koje su visoki političari i drugi bogati pojedinaci u svetu preduzeli da bi zaštitili svoje bogatstvo od poreznika.

Dokumentacija nazvana "Rajski papiri", koja je u javnost procurela u nedelju, sadrži više od 13 miliona dosijea preuzetih uglavnom od kompanije za pravne usluge, Appleby, sa sedištem na Bermudima.

U toj dokumentaciji se pominje i Ros Vilbur, sekretar za trgovinu u administraciji DonaldaTrampa. Ros, 79-godišnji milijarder, nije obelodanio svoje poslovne veze sa Rusijom kada je američki Senat potvrdjivao njegovu nominaciju.

Prema dokumentima, Ros ima znatna ulaganja u špediterski biznis u Rusiji sa zetom predsednika Vladimira Putina i jednim oligarhom koji je meta američkih sankcija.

Ros je u Londonu branio svoje investicije i optužio medije da preuveličavaju stvari. Takođe je naveo da prodaje svoj udeo u spornoj kompaniji.

Obelodanjenje Rosovih finansijskih interesa u Rusiji usledilo je u trenutku kada specijalni tužilac i tri kongresna odbora istražuju rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016.

XS
SM
MD
LG