Linkovi

Trampov prvi govor o stanju nacije - ekonomija u fokusu


Američki predsjednik Donald Tramp u utorak će održati svoj prvi govor o stanju nacije, na zajedničkom zasjedanju oba doma Kongresa. Kako se očekuje, Tramp će pred članovima Kongresa i TV publikom širom svijeta iznijeti prioritete na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu. Istovremeno će pokušati da pridobije veću podršku posle prve godine mandata, tokom koje je bio uspješan kada je riječ o poreskoj reformi, ali se suočio i sa brojnim kontroverzama zbog kojih mu je podrška na rekordno niskom nivou.

Obraćanje predsjednika Kongresu je ritual američke demokratije – koji podjednako podrazumjeva suštinu, ali i pompu. Tramp je prošle godine govorio na zajedničkom zasjedanju Senata i Predstavničkog doma, ali se to nije smatralo govorom o stanju nacije zato što je na položaju tada bio samo nekoliko nedelja.

Očekuje se da će predsjednik ove godine naglasiti snažnu američku ekonomiju.

Situacija u našoj zemlji je veoma dobra. Ekonomija je možda bolja nego ikada. Pogledajte podatke o radnim mjestama. Pogledajte zemlje koje se vraćaju, berzu koja je na rekordnom nivou”.

Međutim, ekonomski rast za sada nije pomogao Trampu da stekne veću popularnost, dok ga demokrate kritikuju da nema jasne prioritete.

“Naši republikanski lideri ne žele da budu samostalni. Plaše se predsjednika Trampa. Žele da znaju šta bi on uradio. Ali im on ne govori šta da rade, već da sami odluče. I onda dobijemo zastoj”, ocijenio je lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Govor u utorak je šansa za predsjednika da pridobije veću podršku javnosti, smatra republikanac Morton Blekvel.

Uvjeren sam da će situacija da se preokrene kada je riječ o anketama, u pogledu republikanaca protiv demokrata, dok će predsjednikova popularnost da poraste”.

Tramp se, međutim, suočava sa duboko podijeljenom zemljom, kaže demokrata Džim Kesler.

“Ti govori vam daju malo vremena da se ponovo predstavite biračima. Međutim, veliki broj njih je već donio odluku o Trampu”.

Američki lider obraća se naciji i u svijetlu istrage miješanja Rusije i izvještaja da je prošle godine naložio da se otpusti specijalni tužilac Robert Maler, a zatim od toga odustao nakon što je pravni savjetnik Bijele kuće zaprijetio da će podnijeti ostavku. Istraga bi mogla da utiče i na ovogodišnje izbore za Kongres, ističe analitičar Džon Hjudak.

“Malerova istraga je oblak koji se stalno nadvija nad ovom administracijom i birači će ove godine kroz nju ocjenjivati Republikansku stranku”.

Uz ekonomiju, trgovinu i imigraciju, Tramp će govoriti i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima, među kojima su Sjeverna Koreja, Iran i Avganistan.

XS
SM
MD
LG