Linkovi

"Trampomanija" se hladi u Rusiji


Prodavačica čisti tradicionalne ruske drvene lutke "babuške" sa likovima u to vreme američkog novoizabranog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina u prodavnici suvenira u Moksvi, Rusija, 16. januar 2017. (FP PHOTO / Alexander NEMENOV)
Prodavačica čisti tradicionalne ruske drvene lutke "babuške" sa likovima u to vreme američkog novoizabranog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina u prodavnici suvenira u Moksvi, Rusija, 16. januar 2017. (FP PHOTO / Alexander NEMENOV)

Jednom, postojalo je preterano praćenje u ruskim medijima.

Jednom, zakonodavci Dume otvarali su šampanjac i držali zdravice u čast "našeg čoveka u Beloj kući".

I jednom, iznad svega drugog, postojao je optimizam - osećanje među Rusima da će, nakon godina vrlo napetnih odnosa izneđu Kremlja i Obamine administracije, predsednikovanje Donalda Trampa utrti put novoj eri odnosa SAD-Rusija, sa Trampovim zalaganjem da "pravi dilove" sa Vladimirom Putinom.

Predsednik Donald Tramp razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, 28. januara 2017. u ovalnom kabinetu u Beloj kući u Vašingtonu
Predsednik Donald Tramp razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, 28. januara 2017. u ovalnom kabinetu u Beloj kući u Vašingtonu


Tek, nakon burnih mesec dana pomešanih poruka iz Trampove Bele kuće, postoje sve jači znaci u Mosktvi da je odnosima Tramp-Rusija potrebno ozbiljno preispitivanje.

Popularni tabloid Komosomolets bio je među ruskim medijima koji su oglasili alarm:

"Vreme je za nas da okončamo 'romansu' sa Trampom", piše kolumnista Mihajl Rostovski. "Potpuno je očigledno da Tramp nema političkih resursa da bi preokrenuo američku politiku u odnosima sa Rusijom".

"Treba da se distanciramo od lažnih iluzija. Što brže, to bolje", dodao je Rostovski.

Obećanja kandidata protiv politike predsednika

Zaista, premišljanje dolazi zbog raskola između Trampa "iz kampanje" i Trampa "koji predsednikuje".

Kandidat Tramp je ponavljao glasnu podršku glavnim temama koje su važne za Moskvu, poput Ukrajine, NATO-a i Sirije. Kandidat Tramp je predlagao ublažavanje sankcija koje je uveo Zapad zbog ruske aneksije Krima, što je bila stvarna mogućnost.

Ipak, te izjave izgleda da su se ubrzo srušile u admnistraciji predsednika Trampa.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja, najviši zvaničnici administracije - od potpredsednika do državnog sekretara i sekretara za odbranu, kao i ambasadorke u Ujedinjenim nacijama - svi su opozvali predloge za hitrim zaokretom u odnosima sa Moskvom.

Ostavka savetnika za nacionalnu bezbednost, Majkla Flina, koji je u Moskvi naširoko viđen kao odgovarajući za Rusiju, iz Trampovog tima za nacionalnu bezbednost, otvorila je put novoj zabrinutosti.

Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin sedi pored generala Majkla Flina tokom izložbe povodom desetogodišnjice kanala "Raša tudej" u Moskvi, Rusija, 10. decembra 2015.
Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin sedi pored generala Majkla Flina tokom izložbe povodom desetogodišnjice kanala "Raša tudej" u Moskvi, Rusija, 10. decembra 2015.


Od onda, protivljenje administracije olakšavanju sankcija, posebno, se zaoštrilo - ogorčavajući rusku političku elitu.

Nekoliko visokorangiranih zakonodavaca optužilio je politički estamblišment u Vašingtonu da kuju zaveru kako bi podrili Trampovu želju za boljim odnosima.

Ali, Vjačaslav Volodin, predsedavajući Dumom i ključni savetnik ruskog predsednika, bio je među onima koji su dozvolili da njegovo nezadovoljstvo Trampom postane javno poznato.

"Mora jednom da počne da ispunjava obećanja iz kampanje", prigovorio je Volodin, argumentujući to tme što su Amerikanci podržali Trampa delom i zbog njegove želje da popravi odnose Rusija-SAD.

Zaista, promena percepcije Trampove administracije podelila je inače jedinstven pro-Kremlj korpus - izazivajući konflikte koji se graniče sa bizarnim.

Prošle nedelje, članovi pro-Kremlj Nacionalnog pokreta za nezavisnost (NIM) izašli su ispred sedišta državnog medija Rosija Sevdonija kako bi protestovali protiv "Trampovog kulta".

U intervjuu koji je usledio, lider NIM-a, pro-putinovski zakonodavac Evgeni Feodorev, optužio je glavnog šefa Putinove propagande, Dmitrija Kiseleva, da predvodi "zaveru protiv Putina" zbog ulizičkog praćenja Trampa.

Kiselev je upotrebio svoj nedeljni program "Vesti nedeli" kako bi osudio optužbe Fedorova kao trivijalne, ali posmatrači su primetili značajno opadanje pokrivanja Trampovih aktivnosti u emitovanju. (Napomena: Drugi segment "Vesti nedeli" napao je nedavno lansiran onlajn informativni kanal Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa na ruskom jeziku "Sadašnje vreme").

Isti kanali, različite vesti

Zaista, nakon nekoliko meseci detaljnog praćenja američkih izbora u državnim medijima, pokrivenosti aktivnosti predsednika Trampa u medijima je sada teško naći.

Zvaničnici Kremlja insistirali su da promena tona nije ništa više od ruskog umora od priča o Trampu.

Ali, ostali nisu tako sigurni

"Po tonu ruskih kanala, bilo je nemoguće razumeti: da li je Donald Tramp izabran za predsednika Rusije, ili je Vladimir Putin pobedio na izborima u SAD", piše Lev Šloseberg, liberalni političar iz Jabloko partije, u blog postu posvećenom Trampovoj pobedi.

Ipak, "ispostavilo se da je Tramp predsednik Sjedinjenih Država", nastavlja Šloseberg, primećujući da se administracija SAD usprotivila ruskoj aneksiji Krima.

"Kao što se to događa sa decom i tinejdžerima, otišlo se iz ljubavi prema mržnji - u jednom koraku", dodao je.

Ali Ekatarina Šulman, politčka analistikinja iz Moskve, rekla je za Glas Amerike da promena bila osmišljena.

Ruski mediji, tvrdi Šulmanova, postali su "previše zaljubljeni" u priču o Trampu, ugrožavajući Putina na njegovom svečanom mestu na vrhu ruske medijske pokrivenosti.

"To nije moglo da se održi", rekla je ona. "Može biti samo jedna zvezda u našem ćiriličnom svetu".

Istrage posvuda

U Vašingtonu i Moskvi vodi se više istraga o navodnim vezama između Trampove kampanje i zvaničnika Kremlja u trci pred novembarske izbore.

Federalni istražni biro (FBI), Kongres i nezavisni mediji - svi gledaju u veze Trampa i Rusije sa pojačanim interesovanjem.

Zaista, predsednik Tramp izgleda da je prihvatio potencijalna ograničenja onoga što je predstavio kao popuštanje sa Moskvom tokom svoje prve zvanične pres konferencije ranije ovog meseca.

"Putin, pretpostavljam, neće biti u stanju da napravi sporazum sa mnom, jer politički nije popularno za mene da napravim sporazum", rekao je Tramp.

"Ne znam da li ćemo postići dogovor. Ne znam. Možda bi mogli. Možda ne", dodao je.

Kremlj miran?

Naposletku, nisu svi u Moskvi spremni da povuku ručnu po pitanju relaksacije odnosa sa Trampovom Belom kućom.

Sergej Markov, pro-Kremlj politički analitičar, među onim je glasovima koji insistiraju da je američkom predsedniku prosto potrebno više vremena.

"Mi razumemo da Tramp nije spreman da se okrene spoljnoj politici", napisao je Markov u postu na Fejzbuku. "Vreme za unapređenje odnosa sa Rusijom će doći nakon što Tramp postane jači na domaćem terenu".

A panika u Kremlju? Nemojte se plašiti, insistira Markov "Oni imaju čelične živce. Nervoza ne traje tamo dugo".

Čarls Majnes

XS
SM
MD
LG