Linkovi

Tramp želi privatizaciju kontrole letenja


Predsednik Donald Tramp predstavlja inicijativu za reformu kontrole letenja
Predsednik Donald Tramp predstavlja inicijativu za reformu kontrole letenja

Predsednik SAD Donald Tramp izneo je plan za privatizaciju sistema za kontrolu vazdušnog saobraćaja, u sklopu ovonedeljnih dešavanja, usredsređenih na infrastrukturu.

Na ceremoniji u Beloj kući, Tramp je rekao da je sadašnji sistem “bolno zaglavljen u prošlosti” i da je dizajniran za period, kada je godišnje avionima putovalo oko 180.000 putnika, dodajući da je broj onih koji godišnje putuju avionom danas sve bliži milijardi.

Trampov glavni ekonomski savetnik Geri Kon rekao je novinarima pred Trampovog obraćanja da će ta privatizacija pomoći da se smanje vreme putovanja i troškovi goriva, što je i predsednik ponovio, ističući da je vreme da se sistem kontrole vazdušnog saobraćaja uvede u 21. vek. Tramp je takođe ukazao da taj plan, koji on sada šalje Kongresu na razmatranje obuvhata predaju tog sistema privatnom, neprofitnoj organizaciji, kojoj, kako kaže, neće biti potreban novac poreskih obveznika. Prema novom planu, Federalna administracija za avijaciju, skraćeno FAA fokusiraće se na bezbednost.

XS
SM
MD
LG