Linkovi

Tramp stigao u Vašington uoči inauguracije


Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp i supruga Melanija po sletanju u vazduhoplovnu bazu Endrjuz u Merilendu, 19. januar 2017
Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp i supruga Melanija po sletanju u vazduhoplovnu bazu Endrjuz u Merilendu, 19. januar 2017

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp, u pratnji supruge Melanije i drugih članova porodice, stigao je u Vašington, gde će u petak, na stepenicama zgrade Kongresa, položiti zakletvu za 45. predsednika Sjedinjenih Država.

"Putovanje počinje i radiću veoma naporno da to bude izuzetno putovanje za američki narod", rekao je Tramp u poruci na Tviteru i dodao da "ne sumnja da ćemo zajedno, učiniti Ameriku ponovo velikom."

Budući portparol Bele kuće, Šon Spajser, rekao je da će novoizabrani predsednik u govoru u petak da predstavi svoju viziju Amerike i da iznese izazove s kojima se zemlja suočava.

Takođe je najavio da će Tramp narednih nekoliko dana da potpiše uredbe kojima se "sprovodi agenda istinskih promena", ali da i dalje razmatra na koje oblasti će da se usredsredi i kojim redom. Tramp bi mogao odmah da ukine neke od uredbi odlazećeg predsednika Baraka Obame, s kojima nije saglasan.

Novoizabrani potpredsednik SAD Majk Pens rekao je da će on i Tramp biti spremni da "služe američkom narodu od prvog dana".

Novoizabrani predsednik je na ručku, u svom hotelu nedaleko od Bele kuće, pohvalio neke od kandidata za položaje u novom kabinetu. Najavio je i da planira da imenuje Vudija Džonsona, vlasnika NFL tima "Njujork džets" za američkog ambasadora u Britaniji.

Tramp i Pens, pobednici izbora koji su održani posle jedne od najžešćih izbornih kampanja u američkoj istoriji, učestvuju na nekoliko svečanosti u četvrtak, uoči preuzimanja vlasti na ceremoniji u petak u podne po lokalnom vremenu.

Obojica su, sa porodicama, prisustvovali ceremoniji polaganja venca na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, blizu Vašingtona, gde je sahranjeno više od 400 hiljada vojnih veterana i članova njihovih porodica.

Tramp će u četvrtak veče govoriti i na koncertu i proslavi ispred spomenika Abrahamu Linkolnu, na Nacionalnom molu.

XS
SM
MD
LG