Linkovi

Tramp više puta nazvao Haiti i Afriku "us..nim zemljama"


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp zapanjio je zakonodavce na sastanku o imigraciji u Beloj kući, kada je više puta govorio o Haitiju i afričkim nacijama kao o "us--nim zemljama" ("sh--hole ceountries").

"Zašto imamo sve te ljude iz us--nih zemalja koji dolaze ovamo", upitao je predsednik, kako su prvo izvestili mediji uključujući Vašington post, Njujojrk tajms i CNN. Taj grubi termin znači prljavštinu i siromaštvo.

Tramp je rekao da bi SAD trebalo da dozvole ulazak više ljudi iz mesta kao što je Norveška, čiji se premijer susreo sa njim u Beloj kući u sredu.

Odgovor Bele kuće

Nakon što su mediji, uključujući i Glas Amerike, uputili pitanja, portparol Bele kuće Radž Šah izdao je saopštenje u kome se kaže da će predsednik prihvatiti samo imigracione sporazume koji se "adekvatno odnose prema sistemu lutrije za vize i lančane migracije - dva programa koji štete našoj ekonomiji i omogućavaju teroristima da uđu u našu zemlju". Lančana migracija je termin koji koriste kritičari imigracije i koji se odnosi na sistem koji dozvoljava rođacima da sponzorišu dolazak članova njihovih porodica u SAD.

Šahova izjava nije demantovala da je predsednik upotrebio grub jezik kada je govorio o Haitiju i Africi.

Takođe se kađe da će Tramp uvek odbijati "privremene, slabe i opasne mere koje... podrivaju imigrante koji traže bolji život u Sjedinjenim Državama legalnim putem".

Glas Amerike došao je do kabineta američkih zakonodavaca koji su, prema izveštajima, prisustvovali sastanku. Pomoćnici zakonodavaca koji su prisustvovali sastanku odbili su da komentarišu Trampove opaske, preneo je Asošijeted pres.

Tramp je više puta načinio opasku dok je senator Dik Darbin, demokrata iz Ilinoisa, objašnjavao glavne delove sporazuma koji su postigli šestoro senatora iz obe partije i koji štiti gotovo 800.000 mlatih imigranata od deportacije i pojačava graničnu kontrolu, piše Vašington post.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG