Linkovi

Tramp ukida program za zaštitu dece imigranata?


Protest ispred Bele kuće protiv ukidanja programa DACA, 15. avgust 2017.
Protest ispred Bele kuće protiv ukidanja programa DACA, 15. avgust 2017.

Američki predsednik Donald Tramp u utorak bi mogao da objavi odluku da okonča program koji štiti ljude ilegalno dovedene u Sjedinjene Države dok su bili deca, od deportacije.

Zvaničnici su novinarima rekli da će ovaj potez biti odložen za šest meseci kako bi Kongres imao dovoljno vremena da razmotri problem. Zakonodavci nisu učestvovali u kreiranju tog programa, koji je sproveden na osnovu izvršne uredbe bivšeg predsednika Baraka Obame.

Isti izvori su ipak upozorili da bi Tramp mogao da promeni mišljenje.

Tim programom, Deferred Action for Childhood Arrivals, odnosno DACA, omogućeno je privremeno odlaganje deportacije za skoro 800 hiljada kvalifikovanih kandidata tako što su im izdate radne dozvole na dve godine sa mogućnošću produženja važenja.

Protest protiv ukidanja programa DACA u Los Anđelesu, 1. septembar 2017.
Protest protiv ukidanja programa DACA u Los Anđelesu, 1. septembar 2017.

Brojna pitanja

Ostaje nejasno šta će se dogoditi ukoliko Kongres ne preduzme ništa pre isteka roka od šest meseci, kao ni šta će biti sa radnim dozvolama kojima ističe važenje te koje treba obnoviti tokom perioda od tih šest meseci.

Tramp je tokom predizborne kampanje obećao da će eliminisati DACA-u, nazvavši taj program “amnestijom”. Od kada je preuzeo dužnost predsednika, Tramp je rekao da mu je to jedan od najtežih problema sa kojim se susreo.

Mnogi na koje se taj program odnosi došli su u Sjedinjene Države kao deca i nemaju nikakve veze sa zemljom iz koje potiču.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan
Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan i još nekoliko republikanskih zakonodavaca savetovali su predsednika da ne ukida taj program. Rajan smatra da bi Kongres trebalo da pronađe način da zaštiti ljude koji su trenutno zaštićeni programom DACA.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi tražila je od Rajana da zajedno sa demokratama radi na pronalaženju zakonodavnog rešenja za učesnike tog programa, koji su poznati i pod nazivom Dreamers (sanjalice).

King za okončanje DACA-e

Pošto je objavljena vest o Trampovoj predstojećoj odluci, neki članovi Kongresa izrazili su svoje mišljenje na Tviteru.

Kongresmen Stiv King bio je jedan od nekolicine republikanaca koji su komentarisali Trampov plan.

“Ukoliko se DACA sada okonča to daje šansu da se obnovi vladavina prava. Odlaganje, kako bi republikanski lideri mogli da proguraju amnestiju, je republikansko samoubistvo”, napisao je King.

Senator Orin Heč je rekao da će u narednim mesecima sarađivati sa kolegama u Kongresu kako bi doneli “smislenu imigracionu reformu koja će osigurati naše granice, omogućiti radnu budućnost za populaciju Dreamers-a, i garantovati da poslodavci mogu da biraju visokokvalifikovane radnike koji su im neophodni u ekonomiji koju pokreće tehnologija”.

Demokrate za program

Većina zakonodavaca koji su komentarisali vest bili su demokrate koji se protive ukidanju programa DACA.

“Deca, učesnici programa DACA, rade, studiraju, služe vojsku. Njihovo proterivanje potkopava američke tradicije. To je ogromna moralna i ekonomska greška”, napisao je kongresmen Brajan Šac.

Kongresmen Eliot Engel nazvao je okončanje DACA-e “okrutnom greškom” dodavši da je kažnjavanje dece zbog odluke njihovih roditelja da traže bolji život u Sjedinjenim Državama “neameričko”.

Senator Berni Sanders, koji je učestvovao u predsedničkoj trci 2016, rekao je da ukoliko Tramp zaista ukine taj program, da će to biti “jedna od najružnijih i najokrutnijih odluka” koju je neki američki lider ikada doneo.

XS
SM
MD
LG