Linkovi

Tramp u UN-u zapretio S. Koreji "potpunim uništenjem"


GS UN: Tramp pretio Severnoj Koreji, Vučić sa Lavrovom
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:08 0:00

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je u utorak da će Sjedinjene Države biti primorane da "u potpunosti unište" Severnu Koreju, ako Pjongjang ne odustane od nuklearnog programa.

Tramp je prvom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pozdravio uvođenje sankcija protiv severnokorejskog režima, ali u upozorio da će njegova administracija biti spremna da brani zemlju ako režim Kim Džong Una nastavi da preti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima i destabilizuje istočnu Aziju.

"Nećemo imati izbora nego da uništimo Severnu Koreju", poručio je američki lider pre nego što je Kima nazvao nadimkom koji mu je prethodno dao na Tviteru: "Raketaš je na samoubilačkoj misiji".

Takođe je pozvao članice svetske organizacije da rade zajedno na izolaciji Kimove vlade dok ne obustavi "neprijateljske akcije".

Predsednik Tramp je u 41-minutnom govoru upozorio Ujedinjene nacije i da se svet suočava sa "velikom opasnošću" zbog sve većih pretnji od odmetničkih režima sa moćnim oružjem i terorista čiji uticaj se širi u svetu i pozvao lidere da se pridruže Sjedinjenim Državama u borbi protiv njih.

Rekao je i da je nuklearni sporazum sa Iranom, postignut za vreme Obamine administracije, "sramota za SAD" i nagovestio da ga možda neće resertifikovati u oktobru.

Takođe je ocenio da je Iran "ekonomski osiromašena odmetnička država" koja izvozi nasilje.

Predsednik je govorio i o kolapsu demokratije u Venecueli, naglasio da je situacija u toj zemlji neprihvatljiva i da Vašington razmatra dalje akcije. Kritikovao je i kubansku vladu.

Tramp, koji je preuzeo položaj predsednika pre osam meseci, rekao je svetskim liderima da Sjedinjene Države ne žele da nametnu svoju volju drugim zemljama i da će poštovati suverenitet drugih država.

"Braniću američke interese iznad svega. Međutim, ispunjavajući naše obaveze prema drugim nacijama, takođe shvatamo da je u interesu svih da traže budućonost u kojoj sve zemlje mogu da budu suverene, prosperitetne i bezbedne", istakao je predsednik SAD.

Naglasio je i da će američka vojska uskoro biti snažnija nego ikada.

Uoči Trampovog govora, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš založio se za državništvo da bi se izbegao rat sa Severnom Korejom.

"Ovo je vreme za državništvo. Ne možemo slepo da uđemo u rat", istakao je bivši premijer Portugala.

XS
SM
MD
LG