Linkovi

Tramp u prvim danima mandata menja politku SAD o klimatskim promenama


Glečer na peruanskom Pastoruri glečeri koji se topi, 12. avgust 2016. (AP Photo/Martin Mejia)
Glečer na peruanskom Pastoruri glečeri koji se topi, 12. avgust 2016. (AP Photo/Martin Mejia)

Predsednik Donald Tramp nije gubio vreme da uzburka američku politiku o klimatskim promenama kada je odobrio izgradnju dva naftovoda. Taj potez je deo širih napora Trampove administracije da preokrene politiku bivšeg predsednika Baraka Obame, koji je borbu protiv klimatskih promena proglasio najvišim prioritetom.

Uredbe koje je potpisao predsednik Tramp obnovile su dva naftovoda koje je bivši predsednik Barak Obama ukinuo zbog zabrinutosti oko klimatskih promena.

"Videćemo da li ćemo moći da gradimo taj naftovod, Mnogo radnih mesta. Dvadeset osam hiljada radnih mesta", rekao je Tramp tim povodom.

To je jedan od dramatičnih preokreta od kako je novi predsednik položio zakletvu 20. januara. Bela Kuća predsednika Obame stavila je klimatske promene na prvo mesto prioriteta na svojoj internet stranici. To je promenjeno na dan inauguracije.

Energetski plan Amerika na prvom mestu predsednika Trampa sada je na vrhu, obećavajući da će eliminisati pravila o klimatskim promenama predsednika Obame.

To izaziva zabrinutost kod zagovornika zaštite prirodne sredine kao što je Keti Kolentin iz Sijera kluba, a koja je govorila putem Skajpa.

"Videti da bi nova administracija mogla da ukloni bilo koju odredbu o klimatskim promenama sa svog vebsajta je veoma zabrinjavajuće za nas. Znamo da to neće promeniti realnost u vezi sa klimatskim promenama", rekla je Keti Kolentin iz Sijera kluba.

U medijskim izveštajima se navodi da je nova administracija naredila zamrzavanje svih grantova i ugovora u Agenciji za zaštitu prirodne okoline i zaustavila svaku komunikaciju iz agencije i da će možda ukinuti veb stranicu agencije koja se odnosi na klimatske promene.

Portparol Bele Kuće, Šon Spajser izjavio je da zvaničnici to razmatraju: "Ne mislim da je bilo ko iznenađen kada prilikom promene administracije dođe do preispitivanja politike. Ali u pogledu vašeg pitanja, ja u ovom trenutku nemam nikakve informacije".

Tramp podržava agresivno korišćenje domaće nafte i gasa za poboljšanje ekonomije. On i njegov kabinet su skeptični po pitanju nauke o klimi. Grupe za zaštitu prirodne okoline očekuju da će nova administracija ublažiti zaštitne mere i pripremaju se za borbu.

XS
SM
MD
LG