Linkovi

Tramp u Portoriku sledećeg utorka


Portorikanac Hoze Kolon na mestu uništene kuće svog prijatelja posle uragana Marija.
Portorikanac Hoze Kolon na mestu uništene kuće svog prijatelja posle uragana Marija.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će posetiti Portoriko 3. oktobra, skoro dve nedelje pošto je uragan Maria razorio američku ostrvsku teritoriju.

Tramp je saopštio svoje planove pred sastanak sa članovima Poreskog odbora Predstavničkog doma u Beloj kući, dok u Portoriku uglavnom i dalje nema struje, osim one koju proizvode generatori, a postoje i ogromni problemi kada se radi o uspostavljaju komunikacija.

Zvaničnici se muče da obezbede struju i vodu svima onima koji su ugroženi posle naleta najsnažnije oluje koja je u poslednjih stotinu godina pogodila ostrvo sa više od tri miliona stranovnika. Tramp je priznao da je Portpriku neophodno mnogo novca i da on ne može da ga poseti ranije, jer ne želi da ometa spoasilačke ekipe i napore da se pomogne građanima.

Tramp je juče u nekoliko poruka na Tviteru rekao da je infrastruktura u Portoriku doprinela razornosti udara Marije, a takođe je poručio i da se "dužnička kriza" u toj američkoj teritoriji mora rešiti, mada nije bio odrežn kako. Gradonačlenik San Huana, glavnog grada Portorika, izjavio je za CNN da su te dve stvari odvojena pitanja, naglašavajući da se ostrvo suočava sa "humanitarnom krizom" usled naleta dva uragana, ukoliko SAD ubrzo ne budu pomogle.

XS
SM
MD
LG