Linkovi

Tramp traži vojnu paradu u Vašingtonu


Predsednik Tramp i prva dama Melanija Tramp sa francuskim predsednikom Makronom na vojnoj paradi na Dan Bastilje, 14. jula 2017.

Američki predsednik Tramp voleo bi da vidi održavanje vojne parade u Vašingtonu koja bi nadmašila onu kojoj je prisustvovao prošle godine u Francuskoj na Dan Bastilje. On je liderima Pentagona dao nalog da naprave planove za paradu koja bi pokazala američku vojnu moć u prestonici SAD.

Još nije određen datum za paradu ali Sekretarijat za odbranu navodi da je "u procesu utvrđivanja konkretnih detalja."

Mogući datumi uključuju tri postojeća američka nacionalna praznika - Dan sećanja 28. maja, kada se tradicionalno odaje pošta poginulim američkim vojnicima, Dan nezavisnosti 4. jula kada se na Nacionalnom travnjaku u Vašingtonu već održava veliki vatromet, ili Dan veterana 11. novembra koji se ove godine poklapa sa stotom godišnjicom pobede u Prvom svetskom ratu.

Vojska se, navodno, zalaže za novembarski datum da bi se čitava atmosfera parade i simbolika američke vojne moći što je moguće više odvojila od američke uzavrele političke scene, budući da bi parada onda bila održana nekoliko dana posle kongresnih izbora zakazanih za 6. novembar.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders izjavila je: "Predsednik Tramp izuzetno podržava sjajne pripadnike američkih oružanih snaga koji svakog dana rizikuju život da bi zaštitili zemlju. On je zatražio od Sekretarijata za odbranu da ispita mogućnost održavanja svečanosti na kojoj bi svi Amerikanci mogli da pokažu svoje poštovanje i zahvalnost."

Predsednik Tramp na vojnoj paradi u Francuskoj.
Predsednik Tramp na vojnoj paradi u Francuskoj.

Tramp je često govorio kako bi želeo da američka vojna parada nadmaši onu koju je gledao u Parizu 14. jula na Dan Bastilje, sa suprogom Melanijom, kada su bili gosti francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegove žene Brigit.

Vašington Post je objavio da je Tramp naredio planiranje parade na sastanku 18. januara sa najvišim zvaničnicima Pentagona, među kojima je bio sekretar za odbranu Džim Matis i načelnik združenih generalštaba Džozef Danford. Dnevnik citira izjavu jednog zvaničnika: "Nalog je glasio - želim paradu kao što je ona u Francuskoj. Realizacijom toga se sada bave najviši nivoi vojske."

Kada je Tramp video Makrona u septembru na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, ponovo je pomenuo paradu na Dan Bastilje.

"To je bila jedna od najvećih parada koje sam video" rekao je Tramp novinarima. "Trajala je tačno dva sata, prikazana je vojna moć i mislim da je to ogromna stvar za Francusku i njen duh."

Tramp je rekao Makronu, koji je sedeo pored njega - "Pokušaćemo da je nadmašimo."

Vojne parade tog obima, kakve je Tramp po svemu sudeći zamislio, nisu česte u SAD, iako manje vojne jedinice često marširaju na proslavama 4. jula u gradovima šriom zemlje ili na predsedničkim inauguracijama svake četvrte godine u Vašingtonu, kao što je bio slučaj prošle godine kada je Tramp postao 45. predsednik zemlje.

Otvoreno prikazivanje oružja i vojne opreme retko se vidi u SAD, za razliku od proslava koje su decenijama održavane u bivšem Sovjetskom Savezu na Crvenom trgu ili onih u Pjongjangu koje se proteklih godina održavaju pod liderstvom Kim Džong Una. Međutim, predsednik Džordž Herbert Voker Buš imao je vojnu opremu i oružje na paradi 1991. kada je proslavljena pobeda u ratu u Zalivu, dok su predsednici Hari Truman i Džon F. Kenedi prikazali vojnu moć na svojim inauguracionim paradama 1949. i 1961. na vrhuncu Hladnog rata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG