Linkovi

Tramp traži smanjenje federalnih pravila o obrazovanju


Predsednik Tramp i sekretarka za obrazovanje Betsi Devos.

Predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se Sekretarijatu za obrazovanje nalaže da identifikuje federalna pravila koja, prema njegovom mišljenju, remete kontrolu koju lokalne i državne vlade imaju nad državnim školama. Taj potez je deo ukupnih napora da se smanje obim, troškovi i domet federalne vlade.

Na kratkoj ceremoniji u Beloj kući, predsednik Tramp potpisao je izvršnu uredbu koja poziva na reviziju svih federalnih pravila, propisa i mandata u obrazovanju da bi se eliminisala pravila koja remete državnu i lokalnu kontrolu nad državnim školama.

“Uredba koju potpisujem danas je još jedan ključni korak ka ponovnom uspostavljanju lokalne kontrole koja je tako važna", istakao je Tramp.

Predsednik je istakao da je prethodna administracija pogrešno primoravala države i škole da se povinuju “ćudima federalne vlade.

“Ali znamo da lokalne zajednice najbolje znaju šta treba da rade. Došlo je vreme da se nastavnicima i roditeljima da moć da donose odluke koje će pomoći učenicima da postignu uspeh", poručio je predsednik.

Pre ove uredbe, Tramp je u ponedeljak potpisao još jednu – kojom se od federalnih agencija traži da sastave listu programa koje preporučuju za ukidanje.

Očekuje se da će se ovom uredbom značajno smanjiti ovlašćenja i broj zaposlenih u Sekretarijatu za obrazovanje i dalje unaprediti primena nedavno usvojenog zakona kojim se smanjuju federalna ovlašćenja uspostavljena pod predsednikom Obamom. Sekretarka za obrazovanje Betsi DeVos to potpuno podržava.

“Svaka država i svaka škola ima drugačije izazove a svaki učenik ima svoje jedinstvene potrebe. Naša rešenja treba da budu podjednako raznovrsna kao i sami učenici.”

Obamina administracija koristila je savezna ovlašćenja i pravila da promoviše uniformne standarde u obrazovanju i testovima na nivou cele zemlje, i spreči sve oblike diskriminacije učenika na osnovu njihove rase, religije, seksualne orijentacije ili identiteta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG