Linkovi

Tramp traži podršku za ukidanje Obamakera


Arhiva - Mala grupa demonstranata protiv Obamakera u Indijanapolisu
Arhiva - Mala grupa demonstranata protiv Obamakera u Indijanapolisu

Predsednik Donald Tramp i republikanski lideri u Kongresu nastoje da dobiju dovoljno glasova za ukidanje zakona o zdravstvenoj zaštiti predsednika Baraka Obame, takozvanog Obamakera, koji se smatra njegovim najvećim političkim dostignućem.

Ključno glasanje o ukidanju tog zakona zakazano je za četvrtak popodne u Predstavničkom domu, ali konzervativni protivnici te mere koji tvrde da taj zakonski predlog ne seže dovoljno daleko da bi kreirao novu politiku zdravstvene zaštite, kažu da imaju dovoljno glasova da osujete plan svojih lidera i Trampa. S druge strane, neki umereni članovi Republikanske stranke se protive nastojanju za ukidanje Obamakera zbog bojazni da bi suviše veliki broj Amerikanaca izgubio zdravstveno osiguranje ako ta mera bude usvojena.

Tramp se na Kapitol Hilu i u Beloj kući sastao sa republikanskim protivnicima ove ideje, u nastojanju da ih navede da glasaju za ukidanje.

“Veliki dan za zdravstvenu negu. Radimo ozbiljno”, oglasio se Tramp danas na Tviteru.

Nije lako ubediti zakonodavce u novi plan

Tramp i republikanci se već dugo protive Obamakeru, sedam godina starom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ali čak i sada kad republikanci kontrolišu Belu kuću i oba doma Kongresa lideri predstavničkog doma i Tramp imaju problema da uvere dovoljno zakonodavaca da glasaju za njihovu verziju opoziva.

Nezavisna Kongresna kancelarija za budžet je prošle nedelje zaključila da bi 24 miliona Amerikanaca izgubilo zdravstvenu zaštitu tokom naredne decenije ukoliko plan republikanaca bude odobren. Tramp i republikanski lideri tvrde da će njihov plan, za razliku od Obamakera dati ljudima pristup osiguranju koje odgovara njihovim potrebama i koje mogu sebi da priušte.

Tramp se sastao sa republikanskim kokusom Predstavničkog doma u utorak obećavši političku odmazdu protiv onih koji se protive opozivu Obamakera, ako ne budu glasali za opoziv tog zakona i poslali tu meru na glasanje u Senat, gde je njegova sudbina takodje neizvesna zbog protivljenja nekih konzervativaca tom opozivu.

“Osvetiću vam se, ali znam da neću morati, jer ćete glasati DA,” rekao je Tramp jednom od protivnika u Predstavničkom domu, kongresmenu Marku Medouzu, lideru Kokusa slobode koji čine najkozervativniji republikanci, “Iskreno ljudi, poraz (ove mere) nije prihvatljiv,” dodao je Tramp.

Predsednik je upozorio one koji nisu još opredeljeni da glasaju sa DA i dodao da bi, ukoliko budu glasali protiv te mere mogli da izgube položaje na kongresnim izborima 2018. jer bi pristalice te mere u njihovim kongresnim okruzima bili razočarani time što nisu održali dugoročno obećanje da će opozvati Obamaker.

Zakon predsednika Obame je omogućio grupi od čak 20 miliona Amerikanaca da se osiguraju, ali su republikanci tvrdili da su cene premija i pojedinih medicinskih procedura koje nisu pokrivene osiguranjem toliko porasle da mnogi Amerikanci ne mogu više da plate za zdravstvenu negu koja im je potrebna.

Plan republikanaca predvidja da se odustane od odredbe Obamakera da Amerikanci plate kaznu ukoliko to ne učine, ali bi zadržao dve popularne odredbe. Jedna je da se dopusti mladima da ostanu na polisi svojih roditelja dok ne napune 26 godina, dok se drugom zabranjuje osiguravajućim društvima da ne pruže osiguranje ljudima koji su već bolesni.

Nijedan demokrata u Predstavničkom domu nije rekao da će glasati za ukidanje, što znači da je republikancima preostalo da pridobiju glasove članova svoje stranke da to odobre.

Oni ne mogu da izgube više od 21 glasa od 237 republikanskih glasova za ukidanje da bi mera bila poslata u Senat na glasanje.

Medouz kaže da je prebrojao 27 republikanaca koji se protive opozivu ili su skloni da tako glasaju, ali je predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan istakao da je i dalje uveren da će imati dovoljno glasova da ukidanje Obamakera bude usvojeno.

“Ovo je jedina šansa koju imamo da opozovemo Obamaker i zamenimo ga onim u šta verujemo,” rekao je Rajan. “Predsednik je za to, svi smo dali ovo obećanje, i to je razlog što sam uveren da će ljudi shvatiti “neću da odem kući i suočim se sa biračima kao da sam pogazio reč.”

Tramp , koji u prvim mesecima na položaju želi da ispuni svoje obećanje da će opozvati Obamaker, rekao je zakonodavcima da je ovo njihova najbolja šansa da ukinu tu meru.

XS
SM
MD
LG