Linkovi

Tramp traži nezavisnu istragu Klinton fondacije


Američki predsednički kandidati danas prisustvuju skupovima na kojima se prikupljaju donacije za njihovu kampanju. Donald Tramp je u čvrstom republikanskom uporištu – državi Teksas dok je Hilari Klinton u poseti demokratski orijentisanoj Kaliforniji.

Tramp je, inače, zatražio da nezavisni specijalni tužilac hitno sprovede istragu rada fondacije Bila i Hilari Klinton, navodeći da se taj posao ne može poveriti Federalnom istražnom birou.

Veći deo jučerašnjeg govora na predizbornom skupu u Ejkronu u Ohaju, Donald Tramp je posvetio, kako je rekao “širokom obimu kriminalnih aktivnosti” demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton, ističući da je šokiran njime.

"Sekretarijat za pravosudje bi morao da postavi nezavisnog specijalnog tužioca jer se sam pokazao, nažalost, kao produžena ruka Bele kuće. Nikada ranije nije vidjeno ništa slično. Sekretarijat za pravosudje se poneo na veoma neetički način.”

Republikanski protivnici Hilari Klinton tvrde da su veliki donatori koristili humanitarnu fondaciju da bi dobili specijalni pristup Klinton i njenim najvišim saradnicima, dok je bila na položaju državne sekretarke.

Hilari stalno poriče te optužbe. Gostujući u zabavnom noćnom programu “Jimmy Kimmel Live” na televiziji ABC, ona je odbacila Trampove tvrdnje kao – lažne.

"Ponekad mi se čini da je ova kampanja ušla u neki alternativni svemir. On izmišlja stvari protiv mene. Kada bi se samo držao realnosti, bila bih potpuno bezbrižna.“

Novoobjavljeni imejlovi pokazuju da su usluge tražene od pojedinih saradnika Hilari Klinton, ali nema dokaza da su ti zahtevi ispunjeni niti da je sama Klinton bila umešana. Bivši američki predsednik Bil Klinton prošle nedelje je saopštio da će fondacija promeniti način poslovanja ukoliko njegova supruga bude izabrana za predsednicu. Prestaće da prima strane i donacije korporacija, a sam Bil Klinton će podneti ostavku u njenom odboru.

Prema najnovijim anketama, Hilari vodi za 6 procenata ispred Trampa u Ohaju, a ima prednost od blizu 6 procenata i na nacionalnom nivou.

XS
SM
MD
LG