Linkovi

Tramp nagovestio da bi pobedio Tilersona u testu inteligencije


Predsednik Tramp i državni sekretar Reks Tilerson (arhivski snimak)
Predsednik Tramp i državni sekretar Reks Tilerson (arhivski snimak)

Predsednik Tramp izjavio je da ima poverenja u svog državnog sekretara Reksa Tilersona, nakon što je prethodno nagovestio da bi ga pobedio u testu inteligencije, posle izveštaja da ga je najviši diplomata zemlje nazvao “moronom.”

“Mislim da je to lažna vest ali ako to jeste rekao, verujem da treba da testiramo svoj koeficijent inteligencije i uporedimo rezultate. Mogu da vam kažem ko će pobediti”, rekao je Tramp u intervjuu za magazin Forbs, koji je danas objavljen.

Posle današnjeg susreta sa bivšim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom, Tramp je rekao novinarima da ima poverenja u Tilersona i da ga nije potkopao komentarom na račun takmičenja u testu inteligencije. Nesto kasnije, na brifingu za novinare u Beloj kući, portparolka Sara Hakabi Sanders izjavila je da je predsednikov komentar bio samo šala. Prema nedavnim izveštajima, Tilerson je na nepristojan način opisao Trampovu inteligenciju na jednom sastanku u Pentagonu pre nekoliko meseci.

Proteklih dana, Tilerson je potvrdio svoju lojalnost Trampu ali nije porekao da je izneo taj komentar. Tramp i Tilerson za danas su imali zakazan ručak u Beloj kući, zajedno sa sekretarom za odbranu Džimom Matisom.

“Neću da se bavim beznačajnim stvarima” rekao je Tilerson prošle nedelje ali je dodao da “neće dozvoliti da bude uvučen u pokušaje da se izazovu podele u administraciji”.

Tilerson se distancirao od nekih od ranijih Trampovih spoljnopolitičkih izjava, pre svega izrugivanja severnokorejskom lideru Kim Džong Unu i pitanja da li SAD treba da pregovaraju sa Pjongjangom da bi zaustavio razvoj nuklearnog oružja. “Rekao sam Reksu Tilersonu, našem divnom državnom sekretaru, da gubi vreme pokušavajući da pregovara sa “Malim raketašem”, napisao je Tramp prošle nedelje na Tviteru. “Štedi energiju, Reks, mi ćemo uraditi ono što mora da se uradi!”

Mreža NBC Njuz javila je da je Tilerson razmišljao da podnese ostavku zbog spoljnopolitičkih neslaganja sa Trampom ali je američki lider odbacio taj izveštaj kao “lažne vesti NBC Njuza. Niski standardi izveštavanja i novinarstva. Bez moje potvrde.”

XS
SM
MD
LG