Linkovi

Tramp: Tilerson nikada nije pretio ostavkom


Predsednik SAD Donald Tramp i državni sekretar Reks Tilerson
Predsednik SAD Donald Tramp i državni sekretar Reks Tilerson

Predsednik Donald Tramp ponovio je u četvrtak da državni sekretar "nikada nije pretio da će podneti ostavku" i ocenio da su medijski izveštaji o napetim odnosima između njih dvojice "lažne vesti".

Tramp je na Tviteru kritikovao izveštaj "NBC news-a" da je Tilerson "bio na ivici" da podnese ostavku ranije ove godine, posle višemesečnih tenzija i navodnog nezadovoljstva predsednikom, i da je na položaju državnog sekretara ostao samo zato što je to od njega tražio potpredsednik Majk Pens.

NBC news je takođe preneo da je Tilerson Trampa nazvao moronom posle sastanka sa drugim visokim zvaničnicima, u julu u Pentagonu.

Državni sekretar je u sredu demantovao izveštaje da je bio blizu podnošenja ostavke, navodeći da potpredsednik nikada nije morao da ga ubeđuje da ostane, jer nikada nije planirao da napusti svoj položaj.

Međutim, Tilerson nije izričito demantovao navode da je Trampa nazvao moronom. Na pitanje novinara da to prokomentariše, državni sekretar je poručio da se neće baviti "beznačajnim stvarima".

Portparolka Stejt departmenta je ipak u sredu demantovala da je Tilerson nazvao Trampa pogrdnim imenom, navodeći da se državni sekretar tako ne izražava.

Na Kapitol hilu, predsedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora Bob Korker rekao je da je Tilerson u veoma nezadovoljavajućoj poziciji i da ne dobija adekvatnu podršku.

Korker, koji je ranije najavio da se neće ponovo kandidovati za senatora, rekao je da snažno podržava državnog sekretara i druge članove kabineta.

"Mislim da sekretari Tilerson i Matis, i šef kabineta Keli pomažu da naša zemlja ne zapadne u haos", rekao je republikanski senator.

XS
SM
MD
LG