Linkovi

Tramp - Tajmova ličnost 2016.


Magazin Tajm proglasio je novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa za ličnost godine, pozivajući se na uticaj koji je, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, izvršio tokom 2016.

U telefonskom razgovoru za program Today TV mreže NBC neposredno po objavljivanju vesti, Tramp je izjavio da je „veoma počastvovan“. „Tajm je veoma značajan magazin i imao sam tu sreću da budem na njegovim koricama više puta ove godine“, naveo je novi predsednik.

Tramp je prošlog meseca pobedio na predsedničkim izborima posle kampanje u kojoj je obećao da će “isušiti močvaru” u Vašingtonu, odnosno očistiti prestonicu od korupcije i doneti promene onima koji smatraju da ih je vlada oštetila i degradirala.

Obrazlažući odluku magazina, urednica Tajma, Nensi Gibs, navela je da je “teško izmeriti u kom nivou će Tramp poremetiti politički sistem u Americi”. Ona je ujedno podsetila čitaoce da Tajmovi urednici biraju ličnost godine na osnovu toga ko je izvršio najveći uticaj na vesti.

"Zato što je podsetio Ameriku da se demagogija hrani očajem a da je istina moćna samo onoliko koliko i poverenje u one koji je izgovaraju, zbog toga što je ojačao skriveno biračko telo tako što je doveo u prvi plan i svima prikazao njihov gnev i strahove, zato što je uobličio političku kulturu sutrašnjice uništavanjem jučerašnje – Donald Tramp je Tajmova ličnost godine 2016”, napisala je Gibs.

Tramp je pobedio još deset finalista da bi bio proglašen za ličnost goidne, uključujući i svoju rivalku na izborima, Hilari Klinton, koja je na drugom mestu. Prošle godine, nemačka kancelarka Angela Merkel je bila pobednica dok je Tramp bio na drugom mestu.

Tramp je u sredu priznao da se sprema da preuzme vlast u politički podeljenoj zemlji, ali je odbacio ideju da je on sam doprineo tom rascepu. „Ja ih nisam podelio“, rekao je u intervjuu za NBC nakon što ga je magazin Tajm na naslovnici nazvao ličnošću godine ali i izabranim liderom „Razjedinjenih američkih država.“

“Ima mnogo podela. Ali mi ćemo opet spojiti zemlju, imaćemo zemlju koja se dobro oporavila i zacelila. Bićemo velika ekonomska sila, ojačaćemo svoju vojsku i bezbednost. Uradićemo mnogo sjajnih stvari” – rekao je Tramp.

XS
SM
MD
LG