Linkovi

Vašington post: Tramp spreman da otpusti Mekmastera


Arhiva - Savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster odgovara na pitanja novinara tokom dnevnog brifinga u Beloj kući, 2. novembra 2017.

Predsednik SAD Donald Tramp odlučio je da zameni svog savetnika za nacionalnu bezbednost, piše Vašington post u četvrtak.

Post javlja da predsednik nije želeo da žuri sa objavom smenjivanja Mekmastera, da ne bi posramio generala sa tri zvezdice.

Smena Mekmastera deo je velikih promena u najvišim nivoima administracije, koje izazivaju strahove da će biti još odlazaka iz Bele kuće, piše list.

"Uvek će biti promena", rekao je predsednik reporterima u četvrtak. "I ja mislim da vi želite da vidite promene. Ja takođe želim da vidim različite ideje".

Pres sekretarka Bele kuće Sara Hakbi Senders govori tokom dnevnog brifinga u Beloj kući u Vašingtonu, 7. marta 2018.
Pres sekretarka Bele kuće Sara Hakbi Senders govori tokom dnevnog brifinga u Beloj kući u Vašingtonu, 7. marta 2018.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders u petak je saopštila da za sada nema novih promena u administraciji, nakon što je prethodnih dana i na Tviteru demantovala izveštaj Vašington posta.

Senders je upitana u četvrtak na dnevnom brifingu u Beloj kući da opiše trenutan odnos između Trampa i Mekmastera.

"Predsednik i general Mekmaster nastavljaju da rade zajedno na izvođenju pritiska na Rusiju da uradi pravu stvar. Ponovo, mislim da možete da vidite šta je gledište administracije prosto posmatrajući akcije koje smo preduzeli danas uvođenjem novih sankcija Rusiji", rekla je Senders.

Međutim, Tramp se sporio sa Mekmasterom poslednjih nekoliko nedelja.

Predsednik je kritikovao Mekmastera prošlog meseca nakon što je savetnik za nacionalnu bezbednost rekao da je mešanje Moskve u izbore 2016. "nesporno".

"General Mekmaster zaboravio je da rezultati izbora 2016. nisu pogođeni ili promenjeni Rusima i da je jedini dosluh bio između Rusije i pokvarene H, DNC i demokrata", tvitovao je Tramp.

Arhiva - Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin tiže u savezni sud u Vašingtonu, 1. decembra 2017.
Arhiva - Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin tiže u savezni sud u Vašingtonu, 1. decembra 2017.

Drugi savetnik za nacionalnu bezbednost

Izveštaji o smenjivanju Mekmastera stužu na tragu iznenadnog smenjivanja državnog sekretara Reksa Tilersona pre dva dana.

Ukoliko Tramp ostane pri ovakvoj odluci, Mekmaster će postati drugi savetnik za nacionalnu bezbednost koji napušta svoj posao otkako je Tramp preuzeo dužnost.

Prvi, Majkl Flin, otpušten je nekoliko nedelja nakon samo nekoliko nedelja mandata u 2017, nakon što je pogrešno informisao zvaničnike Bele kuće o svojim kontaktima sa Rusima.

Stiv Herman u Beloj kući učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG