Linkovi

Tramp: Radnici javnih službi SAD koji rade bez plate su "velike patriote"


Predsednik Donald Tramp govori o delimičnom zatvaranju vlade, imigraciji i bezbednosti granice u Beloj kući, u Vašingtonu, 19. januara 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp opisao je u ponedeljak stotine hiljada radnika federalnih javnih službi koji rade bez plate tokom delimičnog zatvaranja vlade kao "velike patriote", ali i dalje nema napretka ka okončanju rekordnog zatvaranja četvrtine vladinih operacija dugog 31 dan.

Tramp je preko Tvitera ponovo uputio poziv na izgradnju zida na granici SAD i Meksika:

"Svim sjajnim ljudima koji rade tako teško za svoju zemlju i koji ne dobijaju platu ja kažem, HVALA VAM - VI STE VELIKE PATRIOTE! Mi sada moramo da radimo zajedno, nakon decenija zloupotreba, da konačno ispravimo Humanitarnu, i Krizu Kriminala i Droge na našoj Granici. POBEDIĆEMO UBEDLJIVO!"

Oko 800.000 federalnih radnika pogođeno je zatvaranjem, od kojih više od polovine mora da nastavi da radi bez plate, a ostali su poslati kućama.

Protest radnika javnih službi u Bostonu, 17. janura 2019.
Protest radnika javnih službi u Bostonu, 17. janura 2019.

Ali, taj broj bi mogao da se promeni pošto radnici pogođeni nedobijanjem plate traže alternativne izvore prihoda. Administracija za bezbednost transporta (TSA) saopštila je u ponedeljak da više od 10 odsto kontrolora prtljaga na aerodromima ne dolazi na posao, u poređenju sa 3,1 odsto u istom periodu lane. Radnici TSA među onima su koji nisu plaćeni tokom delimičnog zatvaranja.

Tokom vikenda, Tramp je ponudio kompromis za rešavanje blokade rada vlade nastale zbog spora sa demoratskim zakonodavcima po pitanju njegovog zahteva za odobravanjem 5,7 milijardi dolara za izgradnju izda koji bi suzbio ilegalnu imigraciju.

U zamenu za izgradnju zida, Trampov plan poziva na tri godine zaštite od deportacije za stotine hiljada imigranata koji su ilegalno dovedeni u zemlju dok su bili deca, kao i produžetak zaštićenog statusa za ljude koji su pobegli iz zemalja Latinske Amerike i Afrike zbog nasilja ili prirodnih katastrofa.

Demokrate odbijaju zid na granici kao neefikasan i nemoralan, a predsedavajuća Predstavničkim domom, Nensi Pelosi, kaže da Trampov predlog nije polazna osnova.

Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, Nensi Pelosi iz Kalifornije, govori tokom konferencije za štampu na Kapitol hilu, Vašington, 17. januara 2019.
Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, Nensi Pelosi iz Kalifornije, govori tokom konferencije za štampu na Kapitol hilu, Vašington, 17. januara 2019.

Oni žele da Tramp i republikanci pristanu da prvo otvore vladu, a da se nakon toga raspravlja o inicijativama povodom bezbednosti na granici, ali ne specijalno o zidu.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da planra da iznese Trampov predlog na glasanje ove nedelje, mada će mu biti potrebna podrška demokrata kako bi predlog bio usvojen.

Arhiva - Lider republikanske većine u senatu, Mič Mekonel, razgovara sa novinarima na Kapitol hilu u Vašingtonu, 15. januara 2019.
Arhiva - Lider republikanske većine u senatu, Mič Mekonel, razgovara sa novinarima na Kapitol hilu u Vašingtonu, 15. januara 2019.

Pelosi je rekla da planira glasanje ove nedelje o uvođenju novih sudija za imigraciju i novcu za skenere za vozila i drogu na graničnim prelazima.

Predstavnički dom već je usvojio nekoliko mera koje bi omogućile otvaranje vlade, ali Mekonel je odbio da ih stavi na glasanje u Senatu, rekašvi da neće razmatrati ni jedan zakon koji Tramp ne bi podržao.

Tramp je napao Pelosi na Tvireru u nedelju:

"Nensi Pelosi i neke demokrate odbili su moj predlog juče čak i pre nego što sam govorio. Oni ne vide kriminal i drogu, oni samo vide 2020. - kada neće pobediti. Najbolja ekonomija! Trebalo bi da urade pravu stvar za zemlju i dozvolje ljudima da e vrate na posao".

Nita Lovi, demokratska članica Kongresa i predsedavajuća Komitetom Predstavničkog doma za izdvajanja, rekla je u saopštenju da "prosto ne postoje razlozi" za nastavak blokade rada vlade, dok dve strane "vode kompleksnu političku diskusiju".

Ona je rekla da zaštita imigranata od deportacije "jeste prava stvar". Ali, Lovi kaže da Tramp "greši držeći ih kao taoce zbog novca za rasipnički zid, koji bi mogao da bude bolje potrošen na efikasnije mere zaštite granice. Predsednikova ponuda trgovine - privremena zaštita za neke imigrante u zamenu za proćardani zid - nije prihvatjiva."

Republikanci drže 53 od 47 messta u Senatu, ali glavni zakoni u tom domu gotovo uvek zahtevaju većinu od 60 glasova. Nije jasno da li će Tramp biti u mogućnosti da ubedi najmanje sedam demokrata da glasaju za njegov predlog.

No, čak i ako Senat odobri Trampov plan, on će doživeti poraz u Predstavničkom domu. Pobeda u Senatu bi za Trampa, međutim, izdejstvovala nove pregovore o njegovom planu zašitete granice zidom i o ponovnom otvraju vlade, dok federalni radnici u petak propuštaju već drugu isplatu plate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG