Linkovi

Tramp: SAD nemaju više strpljenja za Severnu Koreju


Predsednik Južne Koreje Mun Je i predsednik SAD Donald Tramp na sastanku u Beloj kući
Predsednik Južne Koreje Mun Je i predsednik SAD Donald Tramp na sastanku u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp saopštio je SAD više nemaju strpljenja za Severnu Koreju. Nakon sastanka sa predsednikom Južne Koreje Mun Dže Inom, Tramp je poručio da je potreban odlučan odgovor na severnokorejski raketni i nuklearni program.

Mun je pohvalio Trampovu odlučnost i pragmatizam i rekao da su postigli širok konsenzus o pitanjima saradnje i podele troškova u oblasti odbrane I o tome kako da se postave prema Severnoj Koreji.

Ipak, nisu poznati detalji novog pristupa Severnoj Koreji: Mun je govorio i o sankcijama i o dijalogu, dok je Tramp insistirao da se pojača pritisak.

Ovo je bio prvi sastanak između milijardera Tramoa i Muna, advokata koji se aktivno bavi zaštitom ljudskih prava. Ovaj sastanak je pažljivo praćen u javnosti, ne samo zbog što između dvojice predsednika postoje ogromne lične razlike, već i zbog potencijalnih političkih nesuglasica.

Tokom kampanje, Tramp je oštro kritikovao trgovinsku politiku Južne Koreje i to što ne plaćaju dovoljno za odbrambenu zaštitu koju im pruža SAD.

XS
SM
MD
LG