Linkovi

General Keli kandidat za sekretara za unutrašnju bezbednost


Novoizabrani predsednik Tramp i penzionisani marinski general Džon Keli u Trampovom Nacionalnom golf klubu u Nju Džersiju.

Novoizabrani predsednik Donald Tramp izabrao je penzionisanog marinskog generala Džona Kelija za Sekretara za unutrašnju bezbednost, veliku i problematičnu vladinu agenciju zaduženu za borbu protiv terorizma. Sekretarijat će sada, prema rečima predstavnika tranzicionog tima, biti zadužen i da sprovede Trampovo obećanje u vezi sa suzbijanjem ilegalne imigracije.

Zvaničnici kažu da je Keli imenovan zbog stručnosti i poznavanja jugozapadne granice koju SAD deli sa Meksikom, kao i njegove proklamovane želje da reši problem narkotika, terorizma i drugih pretnji koje, prema njegovom uverenju potiču iz Centralne i Južne Amerike. 2010. Kelijev sin, pukovnik Robert Keli ubijen je u eksploziji nagazne mine u Avganistanu, što znači da je general najviši američki vojni zvaničnik koji je izgubio dete u ratovima u Avganistanu ili Iraku.

Keli, za kojeg se očekuje da će biti potvrđen u Senatu, je najnoviji u nizu bivših vojnih zvaničnika imenovanih na položaj u novoj Trampovoj administraciji. Tramp je takođe imenovao prenzionisanog generala potpukovnika Majkla Flina za svog savetnika za nacionalnu bezbednost i penzionisanog marinskog generala Džejmsa Matisa za sekretara za odbranu. Penzionisani general i bivši šef CIA-e Dejvid Petreus takodje se razmatra za položaj državnog serketara.

Tramp je prethodno izjavio da se njegov bivši kritičar, republikanski kandidat iz 2012. godine Mit Romni i dalje razmatra za položaj državnog sekretara, čime je pojačao izveštaje da je Romni vodeći kandidat za tu funkciju. Tramp će svoju odluku verovatno saopštiti sledeće nedelje.

U međuvremenu, novi predsednik izabrao je guvernera Ajove Terija Brenstada za sledećeg američkog ambasadora u Kini, zemlji koju je Tramp nedavno uzdrmao svojom oštrom retorikom o trgovini kao i telefonskom razgovorom sa Cai Ing-ven, predsednicom Tajvana. Brenstad je prema izveštajima dugogodišnji prijatelj kineskog predsednika Ši Đinpinga, sa kojim se poznaje već 30 godina.

Politika neintervencioznizma

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp vratio se u utorak na svoju viziju neintervencionizma kao spoljne politike Sjedinjenih Država, izjavivši kao što je to činio i tokom kampanje, da ne želi da se američke snage bore "u oblastima u kojima ne treba da se bore".

Govoreći tokom skupa zahvalnosti pred svojim pristalicama u Fajetvilu, u Severnoj Karolini, Tramp je rekao da će umesto toga njegov fokus biti na porazu terorista, uključujući i grupu Islamske Države.

"Nećemo više trčati da smenjujemo strane režime o kojima ne znamo ništa, u šta ne bi trebalo da se mešamo", rekao je Tramp.

On je rekao da SAD treba da prekinu sa onim što je nazvao "destruktivni krug intevencija i haosa".

Tramp je obećao da će izgraditi vojsku, ali da će njena uloga biti da predstavlja snagu, a ne agresiju.

Nakon što je često tokom kampanje dovodio u pitanje da li NATO i saveznici nose svoj deo tereta, Tramp je u utorak rekao da želi da jača "stara prijateljstva" i traži nova.

Na istom skupu, Tramp je formalno objavio da je izabrao penzionisanog generala Džejmsa Matisa kao kandidata za sekretara odbrane.

"Pod njegovim vođstvom, na tako važnoj poziciji, ponovo ćemo izgraditi našu vojsku i savezništva, uništiti teroriste, suočiti se sa našim neprijateljima i učiniti Ameriku ponovo sigunom", rekao je Tramp.

Majkl O'Henion, stariji ekspert za odbranbena pitanja na Brukings institutu, nazvao je Matisa "jednim od najnačitanijih, najobaveštanijih i najiskusnijih generala svoje generacije".

Matis je služio kao glavnokomandujući u Centralnoj komandi SAD, koja je vodila američke operacije na Bliskom istoku, a bio je i glavnokomandujući komandant savezničkih snaga u NATO.

Penzionisanom generalu će biti potrebno izuzeće u kongresu, kako bi mogao da bude potvrđen kao sekretar za bezbednost. Inače, Matis bi mogao da bude nepodoban za tu poziciju zbog zakona koji propisuje da bivša vojna lica moraju imati sedam godina pauze pre prezimanja takve funkcije. On je u penziji manje od četiri godine.

Ranije u utorak, Tramp se pojavio u atrijumu njegove zgrade u Njujorku sa Masajoši Sanom, čelnikom japanskog telekomunikacionog giganta SoftBank, koji je objavio svoje planove da investira 50 milijardi u Sjedinjene Države sa ciljem stvaranja 50.000 radnih mesta.

SoftBank je osnovala fond u oktobru zajedno sa Saudijskom Arabijom i drugima kako bi investirala 100 milijardi dolara u kompanije koje se bave tehnologijom. Deo tog novca bi trebalo da bude i u ponedeljak najavljenih 50 milijardi. Nije dat nikakav vremenski okvir kad bi ova investicija, fokusirana na startap kompanije, trebalo da se realizuje.

Tramp je preuzeo zasluge za Sanovo obećanje, rekaviši na Tviteru da se to ne bi dogodilo da on nije pobedio na izborima prošlog meseca.

SoftBank poseduje američkog mobilnog operatera Sprint, koji je pre dve godine imao ponudu da se ujedini sa T-Mobajlom, što su regulatorna tela odbila na osnovu antimonopolske politike. Analitičari veruju da bi takvo objedinjenje moglo da bude lakše pod Trampom, koji je zagovornih ukidanja takvih odredbi za koje tvrdi da ubijaju biznis.

XS
SM
MD
LG